Αν ψάχνετε έναν τρόπο να ξεφύγετε από τα καθιερωμένα και να δώσετε στο καθημερινό σας τραπέζι έναν αέρα δημιουργικότητας και φινέτσας, αυτή η συνταγή είναι για εσάς. Το χοιρινό φιλέτο – ένα τρυφερό και ευέλικτο κομμάτι – παντρεύεται με το γλυκόξινο άρωμα του πορτοκαλιού, τη βαθιά γεύση της μελιτζάνας και το αρωματικό δεντρολίβανο, σε μια σάλτσα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε comfort food και γκουρμέ γεύμα. Ιδανικό για ένα ιδιαίτερο μεσημεριανό ή ένα πιο εκλεπτυσμένο βραδινό, το πιάτο αυτό αποδεικνύει πως με λίγα αλλά σωστά υλικά, μπορείς να δημιουργήσεις μια εμπειρία γεύσης που μένει αξέχαστη.

Μια συνταγή που παντρεύει παράδοση και φαντασία, ιδανική για να εντυπωσιάσεις χωρίς υπερβολική προσπάθεια.

Υλικά (για 2-3 άτομα):

  • 500 γρ. χοιρινό σε φέτες ή κομμάτια

  • 1 μεγάλη μελιτζάνα (σε κύβους)

  • 1 πορτοκάλι (χυμός + ξύσμα)

  • 2 κ.σ. μέλι

  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • 1-2 σκελίδες σκόρδο

  • 1 κλωνάρι δεντρολίβανο ή 1/2 κ.γ. ξερό

  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1/2 φλ. λευκό κρασί (προαιρετικά)

  • Αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση:

Σοτάρετε τη μελιτζάνα σε λίγο λάδι μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει. Τη βγάζετε και την αφήνετε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρειτε το κρεμμύδι και το σκόρδο, και μετά προσθέτετε το χοιρινό. Το ροδίζειτε καλά από όλες τις πλευρές. Σβήνειε με το κρασί (αν χρησιμοποιείτε), και προσθέτειτε τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, το μέλι, και το δεντρολίβανο. Χαμηλώνειτε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε για περίπου 20 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτετε τη μελιτζάνα πίσω στο τηγάνι και ανακατεύειτε προσεκτικά για να ενωθούν οι γεύσεις για 5-10 λεπτά ακόμα.

Για το σερβίρισμα ταιριάζει υπέροχα με πουρέ πατάτας ή βελούδινη κρέμα καρότου. Φυσικά συνοδεύεται ωραία με ένα ποτήρι δροσερό ροζέ ή λευκό κρασί.

Καλή σας απόλαυση!

Leave a Reply

Your email address will not be published.