Πέθανε σήμερα σε ηλικία 80 ετών η Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη γεννήθηκε το 1943 στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Ερμιόνη, που ήταν η πατρίδα της μητέρας της, της Ευαγγελίας. Ο πατέρας της, Γιώργος Μπουρνάκης, προερχόταν από τη Σαμπατική της Αρκαδίας. Σπούδασε Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Ντένβερ στο Κολοράντο.

Ήταν παντρεμένη με τον εφοπλιστή Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά. Τον Γιάννη (1962), τη Χριστιάνα (1964), τον Γιώργο (1967), τον Νίκο (1974) και τη Βαρδιάννα (1976).

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη ξεκίνησε την ενασχόλησή της ως μέλος διαφόρων οργανώσεων και φιλανθρωπικών συλλόγων, μέσω των οποίων αγωνίστηκε για την προώθηση της παγκόσμιας ειρήνης και αλληλεγγύης, ενώ εστίαζε ιδιαιτέρως στα προβλήματα που αφορούν τα παιδιά: υγεία, εκπαίδευση, κοινωνική πρόνοια, φτώχεια, κακοποίηση και εκμετάλλευση.

Υπηρέτησε ως Ελληνίδα πρέσβειρα Καλής Θελήσεως για την UNESCO και αγωνίστηκε ως ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των παιδιών και της οικογένειας.

Επιπλέον, ήταν ιδρύτρια και πρόεδρος του οργανισμού «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια», που αργότερα μετονομάστηκε σε «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», καθώς και του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ».

Το Ογκολογικό Νοσοκομείο Παίδων «Ελπίδα» στην Αθήνα, το οποίο αποτελούσε τον στόχο ζωής της κυρίας Βαρδινογιάννη, άνοιξε για το κοινό στις 14 Οκτωβρίου 2010, προσφέροντας φροντίδα σε παιδιά που πάσχουν από καρκίνο.

Επιπλέον, έγραψε το βιβλίο με τίτλο «Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία», το οποίο εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Λιβάνη.

Ολοκλήρωσε τις υπηρεσίες της ως Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής από τη Γαλλική Προεδρία, ενώ το 2015 προήχθη στην τάξη των Αξιωματικών της Λεγεώνας της Τιμής.

Το 2020 τιμήθηκε με το βραβείο Νέλσον Μαντέλα για τις σημαντικές της προσφορές στον τομέα της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Με το βιβλίο της “Προσεγγίζοντας τη γυναικεία ταυτότητα: Αναζητήσεις στη Μινωική Κοινωνία”, συμβάλλει στην κατανόηση και προώθηση ζητημάτων που αφορούν την γυναικεία ταυτότητα και την κοινωνία.

Η Μαριάννα Βαρδή Βαρδινογιάννη αποτελεί πρότυπο ανθρώπου που αφιέρωσε τη ζωή της στην υπηρεσία των άλλων, επιδεικνύοντας αληθινή ευγνωμοσύνη και αγάπη προς την ανθρωπότητα. Οι προσπάθειές της στον τομέα της φιλανθρωπίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης συνεχίζουν να εμπνέουν και να καθηλώνουν όλους όσους την ήξεραν ως άνθρωπο και γνωρίζουν το έργο της.