Σήμερα τα παιδιά μεγαλώνουν εντελώς διαφορετικά σε σύγκριση με τους γονείς τους, καθώς ζουν σε έναν πλήρως διασυνδεδεμένο κόσμο όπου τα πάντα κινούνται με ασύλληπτους ρυθμούς. Για αυτό και η ποσότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν είναι πραγματικά ανυπολόγιστη και ενίοτε τρομάζει. Ακόμη και πριν προλάβουν καλά καλά να μιλήσουν τα σημερινά παιδιά χειρίζονται είτε κάποιο smartphone ή κάποιο tablet και σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες παγκοσμίως παραπάνω από 9 στα 10 παιδιά μεταξύ 7 και 12 ετών έχουν στην κατοχή τους μια συσκευή που συνδέεται στο διαδίκτυο. Ο θαυμαστός κόσμος της τεχνολογίας όμως εγκυμονεί και ένα πλήθος από διαφορετικούς κινδύνους και για αυτό όλα τα παιδιά είναι εξαιρετικά ευάλωτα. Οι γονείς καλούνται πολλές φορές να εξηγήσουν στα παιδιά αυτούς τους κινδύνους, όμως όπως έχει αποδειχθεί αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς υπολογίζεται ότι κατά μέσο όρο οι γονείς μιλούν στα παιδιά τους μόλις 46 λεπτά στην παιδική τους ηλικία [1].

H WIND, ως η πρώτη εταιρεία τηλεπικοινωνίων στην Ελλάδα που αναγνώρισε την ανάγκη για συνεχή και ορθή ενημέρωση των γονιών και των παιδιών πάνω στις νέες τεχνολογίες, υλοποιεί από το 2010 το ενημερωτικό πρόγραμμα [email protected], Internet, κινητό και παιδί”. Κύριοι στόχοι του προγράμματος είναι να ενημερώνονται οι γονείς για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν  να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τη κακή χρήση του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου. Επίσης, να προωθήσει τις θετικές πλευρές των τεχνολογιών, ως εργαλεία της καθημερινής μας ζωή, να ενθαρρύνει τον διάλογο μεταξύ ανηλίκων και γονέων σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου και να προωθήσει την κριτική σκέψη. Η σχετική ιστοσελίδα του προγράμματος της WIND (www.kidsatsafety.gr) παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, ειδήσεις και οπτικοακουστικό υλικό με συμβουλές προς τους γονείς, τα παιδιά και τους εφήβους, έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά των παιδιών στο διαδίκτυο και τη χρήση του, ενώ παραπέμπει και σε ιστοσελίδες ελληνικών οργανισμών που ασχολούνται με την προστασία των παιδιών.

Σημαντικό μέρος του προγράμματος είναι και η συνεργασία με τη Διεύθυνση της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος . Η WIND από το 2011 στηρίζει έμπρακτα την δράση Cyberkid ως αποκλειστικός χορηγός της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα CYBERKID και της ιστοσελίδας www.cyberkid.gr που αποτελούν πρωτοβουλία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Η εφαρμογή για κινητά CYBERKID δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά μέσα από τη Γραμμή SOS – Cyber Alert να επικοινωνούν άμεσα (touchscreen call) και σε πραγματικό χρόνο σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής με αξιωματικούς του Κέντρου Επιχειρήσεων Διαδικτυακών Απειλών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ενημερωθείτε σήμερα για τους κινδύνους του διαδικτύου εδώ

[1] https://www.kaspersky.com/about/press-releases/2019_parents-are-worried-about-their-childs-online-safety