Οι εφιάλτες είναι κάτι συνηθισμένο στα μικρά παιδιά. Το να έχεις ένα παιδί που κλαίει συνέχεια και τρέχει τα μεσάνυχτα στο δωμάτιό σου, μπορεί να αποβεί μια δύσκολη κατάσταση. Επειδή όμως περίπου το 50% των μικρών παιδιών βλέπουν άσχημα όνειρα, οι ειδικοί έχουν ανακαλύψει και τη λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Συνήθως, απλά πράγματα όπως η ανάγνωση ενός παραμυθιού πριν τον ύπνο, μπορούν να βοηθήσουν. Εναλλακτικά, δες στη συνέχεια κάποια tips για να βοηθήσεις το παιδί σου αν αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα.

-Κάνε μια συζήτηση

Αν το παιδί σου ξυπνά από κάποιο κακό όνειρο συστηματικά, λογικά υπάρχει κάποιο τραύμα που υποβόσκει. Αντί να απαντάς με τη φράση: “Ήταν απλώς εφιάλτης. Πήγαινε για ύπνο”, υπάρχει καλύτερη λύση. Ρώτησέ το τι το έκανε να τρομάξει. Προσπάθησε να κατευνάσεις τη στεναχώρια του και να αναγνωρίσεις τα συναισθήματά του. Θύμισέ του ότι αν και το όνειρο φαίνεται αληθινό, είναι προστατευμένο και όλα θα πάνε καλά.

-Απομάκρυνε ό,τι του προκαλεί φόβο

Κάποιες φορές οι εφιάλτες προκαλούνται από κάτι που το παιδί έχει δει. Μπορεί να είναι μια τρομακτική σκηνή από μια ταινία. Αν αυτός είναι ο λόγος, φρόντισε να αποφύγεις κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Παράλληλα, μπορείς να μετατρέψεις τις αρνητικές του αναμνήσεις σε θετικές. Αν για παράδειγμα το τρομάζουν τα τέρατα, εξήγησέ του ότι δεν είναι αληθινά.

-Βοήθησε το παιδί να αντιμετωπίσει το φόβο

Το παιδί σου πρέπει να εξοικειωθεί με το φόβο και όχι να αναπτύξει μια σχέση εξάρτησης με τους γονείς. Για παράδειγμα, αν νομίζει ότι ένα παιχνίδι ζωντανεύει και θα του κάνει κακό το βράδυ, η λύση είναι την ημέρα να κοιτάει πολύ ώρα το παιχνίδι. Έτσι θα καταλάβει ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί.

-Σταθερό ωράριο ύπνου

Μια σταθερή ρουτίνα την ημέρα αλλά και τη νύχτα, μειώνει τις πιθανότητες για το παιδί να βλέπει εφιάλτες, όπως έχουν δείξει σχετικές έρευνες.

-Δημιούργησε θετική ατμόσφαιρα πριν από τον ύπνο

Όταν το παιδί είναι χαλαρό, πέφτει σε βαθύ ύπνο πιο εύκολα. Απομάκρυνε τους θορύβους και τα πράγματα που του δημιουργούν ένταση 30 λεπτά πριν πέσει στο κρεβάτι. Μπορείς εναλλακτικά να του βάλεις απαλή μουσική, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να παίξετε ένα επιτραπέζιο.

-Μη φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια

Κάποιες φορές η λύση πρέπει να είναι πιο δραστική. Για να ξεπεράσει το παιδί το φόβο, μη διστάσεις να πάρεις τη γνώμη ενός ειδικού.