Ανήκουμε στη γενιά που καθόταν με τις ώρες και έπαιζε με τις κούκλες.

Χτένιζε μαλλιά, έστρωνε τραπέζι και μάζευε τις φίλες- άψυχες και πλαστικές αλλά τόσο ωραίες- γύρω από αυτό με σερβίτσια τσαγιού και κουτσομπολιά.

Αυτό λοιπόν το παιχνίδι- λένε επιστήμονες- μας κάνει χαζές και άβουλες εμποδίζοντας τη δημιουργικότητα και την φαντασία μας.

Η Ατίν Ντόναλντ –επιστήμονας από τη Βρετανία- υποστηρίζει πως κάθε κορίτσι οφείλει να αφήσει στην άκρη τις κούκλες και να πιάσει τα παιχνίδια που απευθύνονται στα αγόρια.

Και αυτό γιατί τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με κατασκευές, χτισίματα, γκρεμίσματα και πάει λέγοντας εξάπτουν την φαντασία, σε κάνουν πιο δημιουργικό και έξυπνο!

«Η αντίληψη που έχουμε για τα αγόρια και τα κορίτσια πρέπει να αλλάζει και μάλιστα από μικρή ηλικία που τα ίδια δεν είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται πολλά και ξεκάθαρα», λέει η επιστήμονας και καταλήγει «Η επιλογή των παιχνιδιών που διαμορφώνει τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο είναι πολύ σημαντική. Δημιουργούμε κοινωνικές συμπεριφορές φτιάχνοντας στερεότυπα για το είδος των παιχνιδιών που παίρνουν τα αγόρια και τα κορίτσια όταν είναι μικρά».

gy

Με αυτά τα λόγια η Ατίν Ντόναλντ, που πρόκειται να αναλάβει προσεχώς την προεδρία της Βρετανικής Ένωσης Επιστημών (BSA) κάνει ξεκάθαρο το ότι «Τα παιχνίδια των κοριτσιών συνδέονται με την παθητικότητα και όχι με την κατασκευή, τη φαντασία, τη δημιουργικότητα. Αυτά τα στοιχεία που σχετίζονται άμεσα με τα παιχνίδια των αγοριών».

Αυτό σημαίνει πως η επιλογή που κάνει ένας γονιός για το παιδί του πρέπει να  καλλιεργεί την προσωπικότητα του αγοριού και του κοριτσιού και να προστατεύει τα κορίτσια από στερεότυπα και τον αποκλεισμό. Τον αποκλεισμό που έχει ως αποτέλεσμα οι γυναίκες να μην ασχολούνται με συγκεκριμένα επαγγέλματα.

Οι επιστήμες, η τεχνολογία, η μηχανική και τα μαθηματικά είναι κάποιοι τομείς που έχουν έλλειψη σε γυναικείες παρουσίες εξαιτίας μιας πλαστικής κούκλας μου μας έχει κάνει μαλθακές!

Υπερβολές!