Θέλεις πολύ να πιστέψεις στην αξία και τις ικανότητές σου, αλλά θα ευχόσουν αυτό να γινόταν με έναν τρόπο φυσικό δίχως να χρειάζεται για παράδειγμα να επαναλαμβάνεις ένα μάντρα τύπου “Αξίζω, αξίζω, αξίζω”, δέκα φορές την ημέρα.

Η θετική σκέψη σίγουρα συμβάλλει στην οικοδόμηση της αυτοπεποίθησης αλλά ο φυσικός τρόπος συνήθως προκύπτει μέσα από τη δράση. Κι ένας υπέροχος τρόπος για να δράσεις και να ενισχύσεις την αυτοπεποίθηση σου, είναι να ταξιδέψεις. Δεν μπορείς να αντιληφθείς τη σύνδεση ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και τα ταξίδια; Κι όμως τα ταξίδια σε φέρνουν αντιμέτωπο με κάποιες καταστάσεις που η διαχείριση τους πηγάζει από την αυτοπεποίθηση που δεν πιστεύεις ότι έχεις αλλά είναι σίγουρα εκεί.

Καταστάσεις όπως το ότι πρέπει να βγεις από τη ζώνη ασφάλειας σου

Πως θα μάθεις ότι τα όρια των δυνατοτήτων σου είναι πολύ παραπάνω από εκεί που τα τοποθετείς αν δεν αντιμετωπίσεις το άγνωστο και δεν βρεθείς σε άβολες καταστάσεις; Σκέψου πως θα νιώσεις όταν διαπιστώσεις πως διαχειρίστηκες μια κατάσταση που ήταν δύσκολη ή τελείως έξω από τις συνήθειες σου. Όταν συνειδητοποιείς πως μπορείς να προσαρμοστείς εύκολα ή πως αυτό που σε φόβιζε το ξεπέρασες. Ο φόβος είναι μια ιδέα, η κατάκτηση του, απλώς μια πράξη.

Τα ταξίδια απαιτούν λήψη αποφάσεων

Είσαι ο τύπος που συνηθίζει να δηλώνει “δεν με νοιάζει, κάνουμε ό,τι θέλεις εσύ”. Ακόμα και κάτι τόσο μικρό φανερώνει άτομο που δυσκολεύεται να διεκδικήσει αυτό που θέλει κι αφήνεται στις αποφάσεις των άλλων. Αν ταξιδέψεις μόνος σου θα χρειαστεί να πάρεις εσύ όλες τις αποφάσεις ενώ αν βρεθείς με συνοδοιπόρους θα “αναγκαστείς” να δηλώσεις κάποιες προτιμήσεις κι αυτό θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα σου. Όχι, δηλαδή τι θα κάνεις αν η παρέα σου θέλει να δοκιμάσει τηγανιτές ταραντούλες στην Καμπότζη; Θα κάτσεις να τις φας επειδή δυσκολεύεσαι να εκφράσεις την αντίρρηση σου;

Με τα ταξίδια μαθαίνεις καλύτερα τον εαυτό σου (και καταλήγεις να τον αγαπάς)

Όταν βρεθείς σε ένα νέο μέρος, συναντάς νέους ανθρώπους, περνάς χρόνο μακριά από πιεστικές υποχρεώσεις, τότε έχεις την ευκαιρία να “τα πεις” λίγο με τον εαυτό σου και να του αναγνωρίσεις μερικά πράγματα. Ειδικά οι συναντήσεις με άγνωστους ανθρώπους μπορεί να αποδειχτούν ιδιαίτερα ωφέλιμες αφού όταν ο άλλος γνωρίζει πως πιθανώς δεν θα σε ξαναδεί είναι διατεθειμένος να σου μιλήσει ειλικρινά και να εκφράσει αυτό που ακριβώς σκέφτεται για εσένα. Και κάπως έτσι καταλήγεις μετά στη σκέψη “χρειαζόταν να βρεθεί ένας άγνωστος για να με κάνει να συνειδητοποιήσω αυτό για τον εαυτό μου;” Οι νέες εμπειρίες και η ενδοσκόπηση που προκύπτει μέσα από αυτές ενισχύουν την αυτοπεποίθηση ενός ατόμου.

Είναι εύλογο πως αν τολμήσεις να ταξιδέψεις μόνος η αυτοπεποίθηση θα λάβει μια δυνατή ώθηση, ακόμα και με παρέα όμως, αρκεί να ταξιδέψεις με το μυαλό και την καρδιά ανοιχτά σε νέες εμπειρίες. Και στις δύο περιπτώσεις, η αυτοπεποίθηση σου θα ωφεληθεί δίχως να το συνειδητοποιήσεις.