Οι φίλοι μου με έχουν ακούσει συχνά να δηλώνω ‘’Η ζυγαριά έχει προηγούμενα μαζί μου’’. Αυτό συμβαίνει γιατί μπορεί τα ρούχα και ο κόσμος να μου επιβεβαιώνουν πως χάνω βάρος ενώ η ζυγαριά είναι πολύ φειδωλή και με ανταμείβει με απώλειαμερικών γραμμαρίων.

Η ζυγαριά δεν «λέει» όλη την αλήθεια για το σώμα σας

Μια σωστή δίαιτα επιφέρει πολλές αλλαγές στον οργανισμό που δεν περιορίζονται στην απώλεια κιλών όπως βελτιωμένη όψη της επιδερμίδας, αυξημένα επίπεδα ενέργειας και αντοχής κ.α. Όταν ζυγιζόμαστε σε απλή ζυγαριά δεν γνωρίζουμε πόσα κιλά ανταποκρίνονται σε λίπος, πόσα σε μυϊκό ιστό, πόσα σε υγρά. Έτσι, αν έχετε κατακράτηση υγρών η ζυγαριά σας θα φανερώσει ένα βάρος που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης, αν ζυγιστείτε μετά από γεύμα και δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της χώνεψης, η ζυγαριά δεν θα δείξει το πραγματικό βάρος σας.

Σε περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ή υποψιάζεστε πως ο οργανισμός σας κατακρατεί υγρά, ρωτήστε ένα διαιτολόγο προκειμένου να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα.

Το πιο ασφαλές tip είναι να ζυγίζεστε πρωινές ώρες όταν είναι άδειο το στομάχι, και ακόμα καλύτερα μία φορά την εβδομάδα, την ίδια μέρα και ώρα.

Επιπρόσθετα, μπορείτε να δείτε ανθρώπους με το ίδιο βάρος και διαφορετικά επίπεδα λίπους και μυϊκού ιστού με αποτέλεσμα να έχουν τελείως διαφορετική εικόνα σώματος και να φοράνε διαφορετικά μεγέθη ρούχων. Ναι, η ζυγαριά δείχνει μόνο μία πτυχή της σωματικής μας κατάστασης.

Πότε είναι καλό να αποφεύγουμε το ζύγισμα:

Όταν το ζύγισμα πυροδοτεί τη συναισθηματική υπερφαγία

Μια δίαιτα αποτελεί ένα μακρύ ταξίδι με δρόμο δεν είναι πάντα στρωτός (ακόμα και αν είμαστε απόλυτα συνεπείς), υπάρχουν εμπόδια και χρειάζεται υπομονή, επιμονή και ψυχικό σθένος για να φτάσουμε με επιτυχία στον προορισμό – στόχο μας. Αν ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στη ζυγαριά, σας οδηγεί στο να καταστρέφετε όλη την προσπάθεια που έχετε καταβάλλει επειδή πιστεύετε πως δεν έχει αποτέλεσμα, τότε καλύτερα να σταματήσετε να συνδέετε την απώλεια βάρους με έναν αριθμό.

Καλύτερα να εμπιστευθείτε το αγαπημένο σας τζιν και ανεβείτε ξανά στη ζυγαριά μόνο όταν νιώσετε και βλέπετε πως έχετε σίγουρα χάσει αρκετά κιλά.

Όταν έχετε πάθει εμμονή με το «ιδανικό βάρος»

Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν ξεκινούν δίαιτα έχουν έναν ιδανικό αριθμό κιλών στο μυαλό τους. Είναι αρκετοί εκείνοι που σταματούν μια δίαιτα πριν φτάσουν σε αυτόν τον αριθμό γιατί έχουν ήδη αποκτήσει ένα υγιές βάρος και ειδικά όταν η δίαιτα συνδυάζεται με γυμναστική, βλέπουν και νιώθουν την αλλαγή που επιδίωκαν στο σώμα τους.

Υπάρχουν ωστόσο και κάποιοι άνθρωποι που παθαίνουν εμμονή με τον στόχο που είχαν βάλει ενώ συχνά ακόμα κι αν τον κατακτήσουν θέτουν έναν νέο με μικρότερο αριθμό κιλών στόχο. Όταν ένα άτομο με υγιές βάρος δεν είναι ευχαριστημένο με την εικόνα του σώματός του τότε πιθανότατα υπάρχει κάποια ψυχολογική αιτία που το εμποδίζει να το δει ενώ συχνά αυτό  αποτελεί την αρχή για διατροφικές διαταραχές όπως τη βουλιμία και την ανορεξία.

Αν έχετε στήσει τη ζυγαριά στον τοίχο και της πετάτε βελάκια ή βλέπετε στον ύπνο σας πως σας κυνηγά μια τεράστια ζυγαριά τότε μην βασανίζετε τον εαυτό σας, απλώς σταματήστε να ζυγίζεστε.

Το στενό σας τζιν και η μεζούρα δεν θα σας πουν ποτέ ψέματα και φροντίστε κάθε 2-3 μήνες να να κάνετε μια λιπομέτρηση προκειμένου να έχετε μια πλήρη εικόνα της σωματικής σας κατάστασης.