Παρακολουθώ με αγωνία, όπως όλοι μας, τα τεκταινόμενα στην Κύπρο, δεν ξέρω τι είναι σωστό και τι λάθος, βέβαια δεν κρύβω την ικανοποίηση μου για το χαστούκι της μικρής Κύπρου στους Ευρωπαίους εταίρους μας (τώρα πόσο εταίροι είναι ή πόσο ανταγωνιστές δικό σας θέμα να το κρίνετε). Δεν θέλω να πάρω θέση για τίποτα, μόνο μια ερώτηση θέλω να κάνω γιατί μου έχει δημιουργηθεί από χθες μια έντονη απορία.

Η Κύπρος αποφάσισε να πει όχι στην πρόταση των Ευρωπαίων για κούρεμα των καταθέσεων και μνημόνιο (πολύ ηπιότερο από το δικό μας). Υπάρχει μια πιθανότητα να τους βγει και να σωθούν μακριά από τη θηλιά της κυρίας Μέρκελ ή να καταστραφούν και να αρχίσουν πάλι από την αρχή όπως πριν 40 χρόνια.

Θέλετε να δεχθούμε υποθετικά ότι οι πιθανότητες να βγουν κερδισμένοι είναι 1% και οι πιθανότητες να καταστραφούν 99%; Να το δεχτώ, αν και διαφωνώ κάθετα και οριζόντια.

Αν λοιπόν καταστραφούν οικονομικά, θα βγουν από το Ευρώ και θα επιστρέψουν στη Λίρα, ενδεχομένως να τους πετάξουν έξω και από την Ευρώπη, να ακολουθήσουν χιλιάδες αρνητικά, ενώ μερικοί που το παρατραβούν, μπορεί να σου πουν ότι κινδυνεύει μέχρι και η εθνική τους ασφάλεια.

Μάλιστα, προφανώς αυτοί που ψήφισαν χθες ΟΧΙ ήξεραν αυτές τις συνέπειες και ανέλαβαν το βάρος της ψήφου τους.

Αν τώρα η Κύπρος τα καταφέρει και δεν χρεοκοπήσει, βρει από αλλού πόρους και βγει από αυτή την περιπέτεια ασφαλής; Ποιες θα είναι οι συνέπειες σε Ελλάδα και Ευρώπη;

Στην Ελλάδα οι μνημονιακοί πολιτικοί θα είναι τελειωμένη υπόθεση και οι εκλογές ένα παιχνίδι για λίγους, η ντροπή θα στέκεται πάνω από το Ελληνικό Κοινοβούλιο που για δεκαετίες θα ψάχνει αφορμές για να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπρέπεια. Είναι προφανές ότι ο δεξιός Αναστασιάδης αν τα καταφέρει, θα κάνει την άλλη μέρα πρωθυπουργό τον Τσίπρα με καθεστωτικά ποσοστά και κανένας δεν θα μπορεί να τον αντιπολιτευθεί εκτός της Χ.Α., του Καμμένου και του Κ.Κ.Ε. Ουσιαστικά, η επιτυχία της Κύπρου θα σημάνει το τέλος του πολιτικού πολιτισμού μας και θα περάσουμε σε μία εποχή που το σημερινό περιθώριο (εκτός ΣΥΡΙΖΑ) θα γίνει πολιτικά κυρίαρχο. Ακόμα πιο απλά, η επιτυχία της Κύπρου θα σημάνει το τέλος ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και όποιου άλλου στήριξε την υποτακτική πολιτική του Γιώργου Παπανδρέου.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία με τεράστιες (προβληματικές) οικονομίες θα απαιτήσουν από τη Γερμανία και τους συμμάχους της να αλλάξουν ρώτα και μιμηθούν το μοντέλο Ομπάμα – FED. Αυτό λοιπόν, είναι και το δυσκολότερο σημείο. Η Γερμανία θα δεχθεί χαλάρωση, ευρωομόλογα κτλ ή θα στυλώσει τα πόδια και θα επιλέξει το δρόμο του Μάρκου;

Όλα αυτά για να συμβούν, πρέπει πρώτα η Κύπρος να τα καταφέρει, κάτι που εύχονται οι πολιτικοί του Νότου για να χορέψουν τη Μέρκελ στο ταψί και απεύχεται η Γερμανία, οι σύμμαχοί της και οι Έλληνες συστημικοί πολιτικοί (για άλλο λόγο).

Ποιος θα κερδίσει;