Εάν και το βινύλιο ήταν το βασικό μέσον για να ακούσει κανείς μουσική πριν πολλές δεκαετίες, αυτό δεν σημαίνει ότι πολλοί δεν το προτιμούν μέχρι και σήμερα. Η άψογη αναλογική ποιότητα καθώς και η ρετρό αίσθηση είναι μερικοί από τους λόγους που τα βινύλια πωλούνται ακόμη στις μέρες μας. Ωστόσο, υπάρχει αυτήν την στιγμή μία έλλειψη στην αγορά, η οποία προκλήθηκε από… την κυκλοφορία του νέου άλμπουμ της Adele, με όνομα ‘30′. Η παραγγελία 500,000 βινυλίων από τη δισκογραφική της τραγουδίστριας έχει οδηγήσει σε απίστευτες καθυστερήσεις σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Variety, η Sony Music, για να προλάβει να έχει έτοιμο το 30 για την επίσημη κυκλοφορία του στις 19 Νοεμβρίου, χρειάστηκε να παραγγείλει μισό εκατομμύριο κόπιες βινυλίου τους τελευταίους έξι μήνες, προκαλώντας απίστευτες καθυστερήσεις σε ολόκληρη τη μουσική βιομηχανία.

Tι σημαίνει αυτό πρακτικά; Εάν ένα συγκρότημα δεν έχει τελειώσει τις ηχογραφήσεις του μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, ο δίσκος του αναμένεται να κυκλοφορήσει το… 2023, οπότε και θα καλυφθούν οι καθυστερήσεις του προηγούμενου διαστήματος.

Μέχρι και ο Ed Sheeran τοποθετήθηκε γύρω από το ζήτημα, όντας ιδιαίτερα επιθετικός απέναντι στην Adele: «Υπάρχουν σχεδόν τρία εργοστάσια παραγωγής βινυλίων στον κόσμο, οπότε πρέπει να κινηθείς πολύ μπροστά – και η Adele επί της ουσίας έκλεισε και τα τρία εργοστάσια για την ίδια. Εμείς χρειάστηκε να βρούμε ένα μικρό slot για να μπορέσουμε να κυκλοφορήσουμε τον δίσκο μου και το ίδιο συνέβη ταυτόχρονα με καλλιτέχνες όπως οι Coldplay, η Taylor [Swift], οι ABBA, ο Elton [John]».

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την παραγωγή και καθυστερούν την διαδικασία είναι η μεγάλη ζήτηση σε δίσκους με ιδιαίτερα χρώματα, αντί του κλασικού μαύρου και το γεγονός ότι πολυκαταστήματα του εξωτερικού όπως τα Target και Walmart παραγγέλνουν ειδικές εκδόσεις για τα ράφια τους.

Δείτε ακόμη: 

H Adele παρουσιάζει – επιτέλους – το νέο της Album ’30’ σε μία κατάθεση ψυχής