Τα social media καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της ημέρας μας πολλές φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Κάποιοι δεν μπορούν να φανταστούν την ζωή τους χωρίς την καθημερινή χρήση των κοινωνικών τους δικτύων. Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που σταματούν την χρήση των social media, ακομα και για μικρό χρονικό διάστημα, βλέπουν βελτίωση στην ψυχική τους υγεία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cyberpsychology, Behaviour and Social Networking», απο το Πανεπιστήμιο του Μπαθ, με επικεφαλή τον δρα Τζεφ Λάμπερτ του Τμήματος Υγείας. Στην εν λόγο έρευνα μελετήθηκαν 154 ανθρώποι από 18 έως 72 ετών που χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Λάμπερτ αναφέρει ότι «η χρήση των social media είναι τόσο γενικευμένη που πολλοί από εμάς το κάνουμε χωρίς να σκεφτόμαστε, από τη στιγμή που ξυπνάμε μέχρι που κλείνουμε τα μάτια μας το βράδυ. Γνωρίζουμε ότι, λόγω αυτής της τεράστιας χρήσης των social media, έχουν εκφραστεί αυξανόμενες ανησυχίες για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Η μελέτη μας έδειξε ότι πολλοί συμμετέχοντες ανέφεραν οφέλη από την εβδομαδιαία διακοπή των social media, εμφανίζοντας βελτιωμένη διάθεση και λιγότερο άγχος γενικά, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη κι ένα σύντομο διάλειμμα μπορεί να έχει θετική επίπτωση».

Στην διεξαγωγή της έρευνας οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, οπού η μια συνέχισε κανονικά την χρήση ενώ η δεύτερη σταμάτησε για μια βδομάδα. Τα αποτελέσματα έδειξαν οτι η ομάδα που απείχε από τα κοινωνικά δίκτυα είχε σημαντική βελτίωση στην ψυχική του υγεία και μειώθηκαν συμπτώματα όπως το άγχος.
Οι ερευνητές επισήμαναν οτι εάν η χρήση σταματήσει για παραπάνω από μια εβδομάδα, σε βάθος χρόνου το άτομο θα δει πολύ μεγάλα ψυχικά οφέλη.

Ο Λάμπερτ προσθέτει «για πολλούς ανθρώπους τα social media αποτελούν μέρος της ζωής τους και αναπόσπαστο τμήμα του ποιοι είναι και πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους. Αν όμως, αφιερώνει κανείς ώρες κάθε εβδομάδα σε αυτά και νιώθει ότι επηρεάζεται αρνητικά, έχει πράγματι νόημα να σταματήσει τη χρήση τους για να δει κατά πόσο αυτό θα τον βοηθήσει».

Δείτε την έρευνα εδώ