Σιγά σιγά μπαίνουμε σε γιορταστικούς ρυθμούς με τον ερχομό δεύτερης μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού, το Πάσχα. Στην χώρα μας κρατάμε την παράδοση διατηρώντας τα έθιμα, τα οποία διαφέρουν από τόπο σε τόπο. Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο και με τον ερχομό της άνοιξης αφού το λαγουδάκι του Πάσχα είναι σύμβολο αυτής.

Υπάρχουν αρκετές εκδοχές για την προέλευση του λαγού και των αυγών του Πάσχα. Μία από αυτές προέρχεται από Γερμανικό έθιμο και σύμφωνα με αυτό, ο λαγός έρχεται από την εξοχή και φέρνει χρωματιστά αυγά.

Μια ακόμα εκδοχή προέρχεται από την Ολλανδία όπου ο πασχαλινός λαγός έρχεται το βράδυ στο σπίτι και αφήνει τα πασχαλινά αυγά στα παιδιά, κάτι που μας θυμίζει τον Άγιο Βασίλη.

Η τελευταία εκδοχή είναι συνδεδεμένη με έναν αρχαίο θρύλο, στον οποίο η θεά Εστία βρήκε ένα πληγωμένο πουλί στο δάσος και θέλοντας να το βοηθήσει το μεταμόρφωσε σε κουνέλι. Όμως αυτό συνέχιζε να γεννά αυγά και κάθε άνοιξη χάριζε στην θεά διακοσμημένα αυγά.

Έθιμα στην Ελλάδα

Εκτός από τα κοινά έθιμα, όπως το σούβλισμα του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα, υπάρχουν και διάφορα μοναδικά έθιμα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Κέρκυρα
Όλοι γνωρίζουν πόσο γνωστό είναι αυτό το νησί για τον εορτασμό του Πάσχα. Το σπάσιμο της κανάτας γεμάτης νερό από τα μπαλκόνια των σπιτιών είναι σίγουρα ένα από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της περιοχής.

Χίος
Στην Χίο με το άκουσμα του Χριστός Ανέστη ξεκινά ο ρουκετοπόλεμος, ένα έθιμο που κρατά από την Τουρκοκρατία.

Ύδρα
Στην ύδρα η περιφορά του επιταφίου γίνεται στη συνοικία Καμίνι όπου ο επιτάφιος μπαίνει στην θάλασσα δημιουργώντας μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Έθιμα ανά τον κόσμο

Βερμούδες
Στις Βερμούδες την Μεγάλη Παρασκευή, ενώ οι ορθόδοξοι πενθούν, εκεί έχουν τον έθιμο να πετάνε χαρταετό το οποίο συμβολίζει την πορεία του Χριστού προς τον παράδεισο.

Μπισιέρ, Γαλλία
Στην πόλη φτιάχνουν μια τεράστια ομελέτα στην οποία σπάνε χιλιάδες αυγά. Φημολογείται οτι το έθιμο ξεκίνησε την εποχή του Ναπολέοντα όταν αυτός και ο στρατός του σταμάτησαν στην πόλη και οι κάτοικοι τους τάισαν ομελέτες, οι οποίες του άρεσαν τόσο πολύ όπου ζήτησαν να φτιάξουν μια τεράστια την επόμενη μέρα.

Φιλιππίνες
Στις Φιλιππίνες κάνουν πραγματική αναπαράσταση αφού κάποιοι πιστοί προσφέρονται να σταυρωθούν και έτσι μένουν στο σταυρό κάποια λεπτά για να μετανοήσουν για τις αμαρτίες τους.

Βέργες, Ισπανία

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη στην περιοχή λαμβάνει χώρα το έθιμο ‘Χορός του Θανάτου’. Οι Ισπανοί κάνουν μια αναπαράσταση της Δευτέρας Παρουσίας στην οποία ντύνονται σκελετοί.