Ο Αύγουστος μας αποχαιρετά με μια εντυπωσιακή ουράνια εκδήλωση. Η προτελευταία μέρα του μήνα φέρνει μια σπάνια ευκαιρία να θαυμάσουμε δύο φαινόμενα της Σελήνης που ενώνονται: την υπερπανσέληνο και το «μπλε φεγγάρι».

Τα μοναδικά θέαματα ξεκίνησαν στις αρχές του μήνα, με τις εντυπωσιακές εικόνες της υπερπανσελήνου. Ωστόσο, η πιο εντυπωσιακή στιγμή αναμένεται σήμερα το βράδυ, όταν η δεύτερη υπερπανσελήνος θα κοσμήσει τον ουρανό. Το φαινόμενο αυτό θα είναι ορατό στις 21:36 ώρα Ελλάδας.

Ακολουθεί το σπάνιο φαινόμενο της «μπλε πανσελήνου», όπου δύο πανσέληνοι συμβαίνουν μέσα σε έναν μόνο μήνα. Αυτή η ασυνήθιστη σύμπτωση είναι σπάνια, καθώς η Σελήνη χρειάζεται περίπου 29,5 ημέρες για να συμπληρώσει τον κύκλο των φάσεών της. Ο κύκλος του φεγγαριού δεν είναι τέλειος κύκλος, και αυτό οφείλεται στην τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη. Συνεπώς, το φεγγάρι περιπλανιέται μεταξύ μιας πιο κοντινής και μιας πιο απομακρυσμένης θέσης από τη Γη.

Στο σημείο της πλησιέστερης προσέγγισής της, γνωστό ως περίγειο, βρίσκεται περίπου 14% πιο κοντά στη Γη από ό,τι στο πιο απομακρυσμένο σημείο. Κάποιες φορές το χρόνο, η φάση της πανσελήνου συμπίπτει με το πέρασμα της Σελήνης από το περίγειο, δημιουργώντας το σπάνιο φαινόμενο της υπερπανσελήνου.

Αν και η «μπλε πανσέληνος» τεχνικά εμφανίζεται λίγο μεγαλύτερη και φωτεινότερη από την κανονική πανσέληνο, η διαφορά δεν είναι εξαιρετικά αντιληπτή στο μάτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι παρόλο που ονομάζεται «μπλε πανσέληνος», το φεγγάρι δεν θα έχει μπλε χρώμα, αλλά θα φαίνεται πορτοκαλί. Το επόμενο τέτοιο φαινόμενο αναμένεται στις 31 Μαΐου του 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο timeanddate.

Διάβασε επίσης:

Γιατί η σημερινή πανσέληνος είναι τόσο ιδιαίτερη;