Το ελαιόλαδο στην Ελλάδα είναι από τα ποιοτικότερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούν να μας πουλήσουν χαμηλότερης ποιότητας ελαιόλαδο. Υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι για να καταλάβουμε εάν είναι αυθεντικό το παρθένο ελαιόλαδο που καταναλώνουμε, έτσι ώστε να «μετρήσουμε» την ποιότητά του. Μερικά από τα “tricks” είναι πιο εμπειρικά ενώ κάποια είναι πιο πρακτικά:

Πως θα καταλάβουμε εάν πήραμε αυθεντικό παρθένο ελαιόλαδο;

1. Γεύση

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς γευσιγνώστης για να καταλάβει πότε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που αγόρασε είναι εξαιρετικό. Αρκεί να δώσει προσοχή. Το ελαιόλαδο καλής ποιότητας διαθέτει πάντα μία πικράδα στην γεύση. Βάλτε σε ένα κουταλάκι του γλυκού λίγο ελαιόλαδο και δοκιμάστε το. Είναι πικρό;

Υπάρχουν ελαιόλαδα που είναι τόσο πικρά που ενώ τα δοκιμάζετε μπορεί να αισθανθείτε να σας καίνε ελαφρώς τον λαιμό. Αυτό σημαίνει ότι είναι άριστης ποιότητας. Εάν το ελαιόλαδο που πήρατε δεν έχει έντονη γεύση, τότε θα πρέπει να αρχίσετε κάτι να υποπτεύεστε.

2. Υφή 

Το ελαιόλαδο πρέπει να έχει παχύρρευστη και βελούδινη υφή. Να μην είναι νερουλό όπως άλλα μαγειρικά λάδια. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει την ιδιότητα να κάνει τις σάλτσες παχύρρευστες, όπως στην φασολάδα. Εάν δείτε ότι χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο σε φαγητά όπως στιφάδο και βλέπετε την σάλτσα να παραμένει νερουλή ενώ την μαγειρέψατε κανονικά, τότε ίσως κάτι πάει λάθος.

Ένας εύκολος τρόπος να τεστάρετε την ποιότητα του ελαιόλαδού σας είναι να δοκιμάσετε να φτιάξετε λίγο λαδολέμονο. Εάν δεν αλλάζει κατευθείαν σύσταση το λαδολέμονο, τότε να ανησυχήσετε. Μερικές κουταλιές ελαιόλαδο με το 1/3 το χυμού λεμονιού θα πρέπει να αρχίζουν να γίνονται παχύρρευστη σως σχεδόν αμέσως. Εάν όχι, τότε ίσως να πρέπει να αγοράσετε απ΄αλλού το ελαιόλαδό σας την επόμενη φορά.

3. Βάλτε το στο ψυγείο 

Ένα πολύ πρακτικό και εύκολο κόλπο για να καταλάβετε εάν καταναλώνετε αυθεντικό παρθένο ελαιόλαδο είναι να το βάλετε στο ψυγείο για 2-3 ώρες. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο θα γίνει θολό ενώ τα άλλα λάδια θα μείνουν τα ίδια. Όσο πιο θολό γίνει, τόσο καλύτερης ποιότητας είναι!

αυθεντικό ελαιόλαδο

Δείτε ακόμη: Ελαιόλαδο: 6 χρήσεις για τις δουλείες του σπιτιού