Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ενοχλητικούς συναδέλφους ή γνωστούς, οι οποίοι δεν σταματούν να μας μιλούν ποτέ εν ώρα εργασίας ή όταν είμαστε απασχολημένοι με κάτι που μας ενδιαφέρει! Η παρουσία τους είτε απλά δεν είναι ευχάριστη, είτε μας αναστατώνει. Συγκεντρώσαμε, λοιπόν, μερικά tips, ώστε η αποφυγή να γίνει ευκολότερη!

1. Μην χαμογελάς όταν σου μιλάει

Αν το κάνεις, δείχνεις ότι όχι μόνο σου αρέσει η αλληλεπίδραση μαζί του, αλλά είσαι και ανοιχτός για περαιτέρω συζήτηση. Οι εκφράσεις του προσώπου έχουν μεγαλύτερη δύναμη από όσο θα μπορούσες ποτέ να πιστέψεις, και περνούν ακριβώς τα μηνύματα που θέλεις να δώσεις.

2. Δείξε του πόσο απασχολημένος είσαι

Μπορείς να αρχίσεις να γράφεις ή και να τηλεφωνείς, ζητώντας του παράλληλα συγγνώμη και τονίζοντας πόση δουλειά έχεις ακόμη να φέρεις εις πέρας.

3. Μίλησέ του με ειλικρίνεια

Και με αυτό δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση να του πεις πόσο κουραστικό τον βρίσκεις. Απλά πες του με ειλικρίνεια και ηρεμία ότι έχεις πάρα πολύ δουλειά, την οποία και πρέπει να ολοκληρώσεις σε συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Στην τελική, είναι απόλυτα φυσιολογικό δυο άνθρωποι να λειτουργούν με τελείως διαφορετικό τρόπο. Αν, ωστόσο, αισθανθείς άβολα με αυτή σου την κίνηση ή τον συμπαθείς και δεν θέλεις να σε παρεξηγήσει, πρότεινέ του να κάνετε κάτι μαζί μετά τη δουλειά ή κάποια άλλη στιγμή.

4. Να είσαι ψύχραιμος, μην το προσβάλλεις

Όλο το δίκαιο να έχεις με το μέρος σου, αν προσβάλλεις συνάδελφο, το χάνεις. Όχι μόνο οι σχέσεις θα παγώσουν και το εργασιακό κλίμα δεν θα είναι ευχάριστο (θυμήσου, μπορεί να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο για χρόνια), αλλά μπορεί και άλλοι συνάδελφοί σου να σχηματίσουν λανθασμένη γνώμη για εσένα. Αν είναι γνωστός σου, το ίδιο μπορεί να συμβεί ανάμεσα σε εσένα και τους κοινούς γνωστούς σας.

5. Διατήρησε τυπικές σχέσεις

Μην του απευθύνεις τον λόγο, και περιορίσου σε τυπικές επαφές μαζί του (ένα απλό καλημέρα, αρκεί!). Μην μπλέκεσαι στη δουλειά του, αν αυτό είναι δυνατό και δείξε την αφοσίωσή σου σε αυτό που κάνεις, ειδικά όταν είναι κοντά σου.

Ας δούμε, όμως, και τα θετικά του να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου:

1. Έχεις κάποιον να μιλήσεις όταν το έχεις ανάγκη και εσύ

Ας μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι μπορεί και εσύ να χρειάζεται να μιλήσεις σε κάποιον σχετικά με κάτι, ή σχετικά με πολλά ζητήματα που σε απασχολούν. Θέλεις να έχεις την επιλογή χωρίς να αναρωτιέσαι αν ενοχλείς τον άλλον, όχι;

2. Βρίσκεις ευκαιρία να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά

Φρόντισε μόνο να πας τη συζήτηση και σε κάτι που θέλεις εσύ!

3. Πάρε ιδέες

Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να λέει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον μέσα στη λογόρροια που τον/την διακρίνει. Ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις ιδέα για κάτι. Αν, από την άλλη, δεν λέει τίποτα το ενδιαφέρον αλλά έχει γνώσεις σχετικά με κάτι που θα ήθελες να κάνεις, τώρα είναι η ώρα να τις αποκτήσεις.

Να θυμάσαι ότι όταν δεν αντέχεις μια κατάσταση ή την βρίσκεις ανυπόφορη, είναι καλό να ξεκαθαρίζεις τα πράγματα από την αρχή. Όσο τα αφήνεις, η κατάσταση όχι μόνο θα συνεχίζεται, αλλά θα μετατραπεί και σε μία ευχάριστη (;) συνήθεια. Δήλωσε ότι δεν θέλεις να σε διακόπτουν την ώρα που δουλεύεις, γιατί σου είναι δύσκολο να συγκεντρωθείς. Είναι σημαντικό να μιλήσεις με ειλικρίνεια και χωρίς εκνευρισμό. Στην τελική, μπορείς πάντα να τονίσεις πόσο θα ήθελες να έχεις την ικανότητα του multitasking, αλλά σε αυτό υστερείς.