Το croque-madame είναι το ζευγάρι του croque-monsieur, του παραδοσιακού εδέσματος των γαλλικών μπιστρό. Το croque-monsieur είναι ένα ψητό σάντουιτς με τυρί, ζαμπόν και μπεσαμέλ. Μόνο που η madame, ως θηλυκό, είναι πιο complique και προσθέτει στη συνταγή κι ένα αυγό.

Απολαύστε το croque-madame στο brunch, στο γεύμα, στο δείπνο…

Υλικά

  • 2 φέτες ψωμί του τοστ
  • 1 φέτα κίτρινο τυρί της επιλογής σας
  • 1 φέτα ζαμπόν
  • 1 αυγό
  • Βούτυρο
  • Αλάτι πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

  • 50γρ. βούτυρο
  • 50γρ. αλεύρι
  • 500ml γάλα

Εκτέλεση

Για τη μπεσαμέλ:

Σε μία κατσαρόλασε δυνατή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά να καβουρδιστεί το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας καλά με σύρμα χειρός για να σπάσουν όλοι οι σβώλοι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι.

Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο και περνάμε τη μίαφέτα και από τις δυο πλευρές να πάρει λίγο χρώμα.

Στη δεύτερη φέτα κάνουμε μία τρύπα στο κέντρο με ένα τσέρκι ή ένα ποτηράκι και με βούτυρο ξανά στο τηγανάκι δίνουμε χρώμα από τη μία πλευρά. Όταν το γυρίσουμε για να πάρει χρώμα και από την άλλη, σπάμε μέσα το αυγό και αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια φωτιά.

Αλατοπιπερώνουμε, απλώνουμε μία στρώση μπεσαμέλ στο κάτω ψωμάκι και στήνουμε το σάντουιτς με το ψωμάκι με το αυγό από πάνω.