Γιορτές χωρίς σαμπάνια γίνονται; Μάλλον όχι, αφού οι περισσότεροι από εμάς κάθε Πρωτοχρονιά απολαμβάνουμε ένα ποτήρι σαμπάνια για να γιορτάσουμε το νέο έτος. Εξάλλου, η σαμπάνια, ως σύμβολο πολυτέλειας, συνοδεύει ή κλείνει ιδανικά το πλούσιο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, αφήνοντας μια γλυκιά υπόσχεση για μια τυχερή χρονιά.

Το διάφανο χρυσό της χρώμα και οι φυσαλίδες που γαργαλάνε τον ουρανίσκο μαρτυρούν ότι η σαμπάνια είναι ο τέλειος σύντροφος για κάθε γιορτή, πόσω μάλλον για την Πρωτοχρονιά. Λέγεται ότι ένας Βενεδικτίνος μοναχός ανακάλυψε τυχαία τον 17ο αιώνα τη μέθοδο παρασκευής των φυσαλίδων και, όταν δοκίμασε το ποτό που δημιούργησε, αναφώνησε: «Ελάτε γρήγορα αδελφοί, πίνω τα αστέρια!». Για την ιστορία, το όνομα αυτού του μοναχού ήταν Dom Perignon.

Η σαμπάνια γρήγορα έγινε το επίσημο ποτό των βασιλικών αυλών και των ευγενών. Ο Ναπολέων έλεγε χαρακτηριστικά ότι πίνει σαμπάνια όταν κερδίζει μια μάχη για να γιορτάσει, και όταν χάνει για παρηγοριά.

Για την κατανάλωση της σαμπάνιας από κοινούς θνητούς δεν γίνεται λόγος μέχρι το 1869, όταν ο συγγραφέας Μαρκ Τουέιν θα δηλώσει «Αυτός που δεν ρισκάρει, δεν θα πιει ποτέ σαμπάνια». Αξίζει να σημειωθεί ότι εκείνη την εποχή η σαμπάνια φτιαχνόταν με μπράντι, λίγη ζάχαρη και μια ή δυο σταγόνες bitters (ουδέτερα αποστάγματα βοτάνων που χρησιμοποιούνται στα κοκτέιλ για να ενισχύσουν τη γεύση ).

Σήμερα τα κοκτέιλ σαμπάνιας έχουν γίνει σαφώς πιο mainstream από ότι θα τα χαρακτήριζε κανείς τον 19ο αιώνα. Γιορτάστε κι εσείς λοιπόν σαν βασιλιάδες τον ερχομό του νέου έτους με ένα κοκτέιλ σαμπάνιας φτιαγμένο από τα χεράκια σας!

Συνταγή για κοκτέιλ σαμπάνιας

Υλικά (για ένα ποτήρι σαμπάνιας)

  • 1 κύβο ζάχαρη (ή μια κουταλιά του γλυκού ζάχαρη)
  • 4 σταγόνες aromatic bitters (όπως Αngostura bitters)
  • 170 γρ. σαμπάνια ή αφρώδη οίνο
  • ξύσμα λεμονιού για το γαρνίρισμα

Εκτέλεση

Βρέξτε καλά τον κύβο ζάχαρης με τις σταγόνες bitters και στη συνέχεια ρίξτε τη ζάχαρη σε ένα ποτήρι σαμπάνιας. Γεμίστε το ποτήρι με σαμπάνια ή αφρώδη οίνο και γαρνίρετε με το ξύσμα λεμονιού.

Άννα Ευθυμίου

About The Author

Το «Μαμά Πεινάω» είναι μία ιδέα του Τάσου Αντωνίου όπου μαζί με αγαπημένους φίλους βρίσκουν τις καλύτερες ειδήσεις για το φαγητό,το κρασί, τα γλυκά και οτιδήποτε άλλο όμορφο και ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζουν!

Related Posts