Το σπιτικό ψωμί, ζυμωμένο από τα χέρια της νοικοκυράς, δεν συγκρίνεται με τίποτα με το ψωμί που αγοράζουμε από το φούρνο (όσο καλός κι αν είναι). Δεν είναι δύσκολο να το ετοιμάσουμε μόνοι μας, είναι οικονομικότερο κι ασύγκριτα πιο νόστιμο. Τέλος, το ψωμί μπορεί να συνοδέψει υπέροχα όλα τα γεύματα της ημέρας.

Υλικά

500 γραμμάρια αλεύρι κίτρινο για ζύμωμα (θα το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα με παραδοσιακά προϊόντα)

300 ml ζεστό νερό (προσοχή όχι καυτό ή βραστό γιατί δεν θα φουσκώσει)

½ φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο

1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι του γλυκού μέλιZimotoPsomi1

Εκτέλεση

Βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ όλα τα παραπάνω υλικά και ζυμώνουμε καλά μέχρι που να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας. Σκεπάζουμε το μπολ με μια καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 40’-45’ να φουσκώσει το ζυμάρι μας. Το ξαναζυμώνουμε και το βάζουμε σε καλά λαδωμένη αντικολλητική φόρμα ή ταψί (ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να έχει το ψωμί μας π.χ. αν το βάλουμε σε στρογγυλό ταψάκι γίνεται καρβελάκι, αν το βάλουμε σε μακρόστενη φόρμα του κέικ γίνεται φραντζόλα σαν ψωμί του τοστ).

Ξανασκεπάζουμε με την πετσέτα και το αφήνουμε για άλλα 40’ να ξαναφουσκώσει.

Το ψήνουμε, σε προθερμασμένο στους 180ο φούρνο, για 45’-55’. Το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά, το ξεφορμάρουμε και το κόβουμε σε φέτες.