Ένα νέο μωρό φέρνει χαρές και προκλήσεις σε μια οικογένεια. Είστε ενθουσιασμένοι, αλλά μπορεί επίσης να είστε αγχωμένοι για το πώς θα αντιδράσουν τα μεγαλύτερα παιδιά σας στο νεογέννητο. Προκύπτουν διάφορα ερωτήματα: Πώς πρέπει να πούμε στα μεγαλύτερα παιδιά μας ότι πρόκειται να αποκτήσουν αδερφό ή αδερφή; Θα ζηλέψουν το νέο μωρό; Πώς μπορούμε να τους βοηθήσουμε να συνεννοηθούν;

Νήπια – Ηλικίες 1 έως 2 ετών

Τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν θα καταλάβουν πολλά για το τι σημαίνει να έχεις έναν νέο αδερφό ή αδελφή. Ωστόσο, αφήστε το παιδί σας να σας ακούσει να μιλάτε για το «νέο μωρό» και να νιώσει τον ενθουσιασμό σας. Μπορεί να μην καταλαβαίνει γιατί είστε ενθουσιασμένοι, αλλά η στάση σας θα το κάνει να νιώσει ενθουσιασμό.

Κοιτάξτε βιβλία με εικόνες για ένα νέο μωρό. Τουλάχιστον, το παιδί σας θα εξοικειωθεί με λέξεις όπως «αδελφή», «αδερφός» και «νέο μωρό».

Όταν έρθει το νέο μωρό, προσπαθήστε να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για το μεγαλύτερο παιδί σας. Διαβεβαιώστε το ότι είναι ακόμα το αγαπημένο σας παιδάκι.

Παιδιά προσχολικής ηλικίας – Ηλικίες 2 έως 4 ετών

Σε αυτή την ηλικία, το παιδί σας εξακολουθεί να είναι πολύ δεμένο μαζί σας και δεν καταλαβαίνει ακόμη πώς να σας μοιραστεί με τους άλλους. Το παιδί σας μπορεί επίσης να είναι πολύ ευαίσθητο στις αλλαγές και μπορεί να αισθάνεται ότι απειλείται από την ιδέα ενός νέου μέλους της οικογένειας.

Εξηγήστε ότι το μωρό θα είναι χαριτωμένο και αγκαλιά, αλλά θα κλάψει και θα πάρει πολύ χρόνο και προσοχή. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το μεγαλύτερο παιδί σας γνωρίζει ότι μπορεί να περάσει λίγος χρόνος μέχρι να μπορέσει να παίξει με το νέο μωρό. Διαβεβαιώστε το παιδί σας ότι θα το αγαπάτε εξίσου μετά τη γέννηση του μωρού όπως και τώρα.

Δείξτε του τις δικές του φωτογραφίες όταν ήταν μωρό. Εάν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε μερικά από τα παλιά του μωρού, αφήστε το να παίξει λίγο μαζί τους πριν τα ετοιμάσετε για το νέο μωρό.

Παιδιά σχολικής ηλικίας – 5 ετών και άνω

Τα παιδιά άνω των 5 ετών συνήθως δεν απειλούνται τόσο από ένα νέο μωρό όσο τα μικρότερα παιδιά. Ωστόσο, μπορεί να δυσανασχετούν με την προσοχή που λαμβάνει το νέο μωρό.

Πείτε στο παιδί σας τι συμβαίνει στη γλώσσα που μπορεί να καταλάβει. Εξηγήστε τι σημαίνει η απόκτηση ενός νέου μωρού και ποιες αλλαγές μπορεί να το επηρεάσουν—τόσο τις ευχάριστες αλλαγές όσο και τις όχι και τόσο ευχάριστες.