«Το φέραμε από’δω, το φέραμε από ‘κει…» – που έλεγε και το τραγούδι των αδερφών Κατσιμίχα – η σχέση στην οποία βρίσκεσαι δεν πηγαίνει καλά αλλά εσύ και πάλι το σκέφτεσαι αν θα χωρίσεις.

Η Μεγάλη Αρχή των Σχέσεων: Αν ο άλλος δεν εκπληρώνει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, ήρθε η ώρα να προχωρήσεις. Απλή έως και κυνική αρχή αλλά πέρα για πέρα αληθινή.

Επομένως, γιατί οι περισσότεροι μένουμε σε μια σχέση που έχει πάψει να μας δίνει όσα θέλουμε και έχουμε ανάγκη;

Ο κυριότερος λόγος είναι επειδή στις σχέσεις, ειδικά τις μακροχρόνιες, μπορεί κάπου στην πορεία να ξεχάσεις τι θέλεις και τι χρειάζεσαι και να φτάσεις να εκπληρώνεις τις ανάγκες, τα όνειρα και τις επιθυμίες του άλλου νομίζοντας πως είναι δικά σου.

Όσο ψηλά όμως κι αν βρίσκεται το σύννεφο στο οποίο κατοικείς αυτή την περίοδο οφείλεις να απαντήσεις ειλικρινά στις παρακάτω ερωτήσεις και τότε θα ξέρεις αν ήρθε η ώρα να πάρεις τα κουβαδάκια σου και να πας σε άλλη παραλία ή απλώς περνάς μια φουρτούνα που σύντομα θα κοπάσει:

Ερώτημα 1ο: Σε ικανοποιεί σεξουαλικά; Ίσως να μην σε ικανοποιούσε ποτέ και να παραμύθιαζες τον εαυτό σου (δικό σου λάθος, btw), ίσως να περνάει μια δύσκολη, πιθανώς πτωτική τάση, οπότε μπορεί να ζητήσει ιατρική βοήθεια. Αν όμως, κάποτε υπήρχε ηλεκτρισμός ικανός να φωτίσει μια ολόκληρη πόλη και τώρα μετά βίας ανάβει το λαμπάκι στο πατάρι, ήρθε η ώρα να κόψεις την κάρτα μέλους στο sex shop γιατί άλλου είναι το πρόβλημα…

Ερώτημα 2ο: Σε κάνει να γελάς; Πάντοτε μου έκαναν εντύπωση τα ζευγάρια που βγαίνουν έξω κοιτάζονται και μετρούν τα χασμουρητά τους. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μη γελάς με τον άνθρωπό σου. Βρες ένα ταίρι που θα έχετε κοινή αίσθηση του χιούμορ και «κοίτα τη χαρούμενη πλευρά της ζωής».

Ερώτημα 3ο: Τον θαυμάζεις ή τον κρίνεις με το παραμικρό; Αν συμβαίνει το δεύτερο, μην τα ξαναγράφω, κουβαδάκια…Κι επειδή συμβαίνει συχνά στα ζευγάρια, δεν υπάρχει χειρότερο θέαμα από δύο ανθρώπους που κριτικάρουν ανοιχτά ο ένας τον άλλον μπροστά σε τρίτους.

Ερώτημα 4ο: Μόνο δίνεις; Σχέση = Αμοιβαίο όφελος

Ερώτημα 5ο: Μόνο παίρνεις; Σχέση = Αμοιβαίο όφελος

Ερώτημα 6ο: Τον εμπιστεύεσαι; Ζητάς τη γνώμη του; Περνάς μια δύσκολη μέρα στο γραφείο και ανυπομονείς να γυρίσεις στο σπίτι για να ζητήσεις τη γνώμη του συντρόφου σου για το πώς να χειριστείς το ζήτημα που έχει προκύψει. Αν όμως σκέφτεσαι «Ωχ, άσε καλύτερα ας μη το αναφέρω στον (Χ) αφού θα μου πει…και βαριέμαι να ακούω τις φωνές/σχόλια/παρατηρήσεις». Μην αναλύω τα αυτονόητα.

Ερώτημα 7ο: Τον νοιάζεσαι ακόμα; Δύσκολο ερώτημα κυρίως επειδή το τι νιώθουμε για τον άλλον μπερδεύεται με τη συνήθεια. Ωστόσο, είναι σημαντικό να βρεις την απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα.

Οι παραπάνω ερωτήσεις δεν αποτελούν μέρος τεστ, αν απάντησες τόσα ΝΑΙ, τόσα ΟΧΙ, μένεις ή φεύγεις από τη σχέση. Μπορεί να απάντησες αρνητικά σε μία μόνο ερώτηση αλλά για εσένα να είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για να είσαι ευτυχισμένη σε μια σχέση. Τα συγκεκριμένα ερωτήματα αποτελούν απλώς έναν οδηγό προς μία αλήθεια που σίγουρα υπάρχει μέσα σου.