Ο γεροντολόγος, Dr. Pillemer παρατηρούσε για χρόνια τα ζευγάρια και έτσι είχε μια ιδέα: να πάρει συνέντευξη από 700 άτομα με μέσο όρο διάρκειας γάμου 43 χρόνια (!) από όλες τις κοινωνικές ομάδες, εθνικότητες, ετερόφυλους ή ομοφυλόφιλους, και συγκέντρωσε τα συμπεράσματα σε ένα ένα βιβλίο με τίτλο  30 Lessons for Loving: Advice from the Wisest Americans on Love, Relationships, and Marriage (30 μαθήματα για την Αγάπη: Συμβουλές από τους πιο Σοφούς Αμερικανούς για την Αγάπη, τις Σχέσεις και το Γάμο).

Η ιδέα του Dr. Pillemer ήταν απλή: ”μόνο τα τελευταία εκατοντάδες χρόνια οι άνθρωποι στρέφονται στις μεγαλύτερες γενιές όταν θέλουν συμβουλές για τον έρωτα και το γάμο”.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα και συμβουλές:

Πριν πείτε το μεγάλο “Ναι”, παρακολουθήστε τον σύντροφο σας να παίζει κάποιο παιχνίδι

Σύμφωνα με πολλά από τα ηλικιωμένα ζευγάρια, ο τρόπος με τον οποίο το ταίρι μας διαχειρίζεται την πίεση, τη νίκη αλλά και την ήττα, φανερώνει αν διαθέτει τις αρετές ή όχι που θα έπρεπε να ψάχνουμε σε έναν μακροχρόνιο σύντροφο.

Βγείτε έξω από τη ζώνη ασφάλειας σας

Η σχέση μπαίνει -αργά ή γρήγορα- σε ρυθμούς καθημερινότητας. Τι γίνεται όμως όταν βγαίνει τελείως από αυτούς; Σύμφωνα με τη μελέτη του Dr. Pillemer η αλλαγή του σκηνικού μπορεί να φανερώσει αν είμαστε με τον κατάλληλο άνθρωπο. Όπως δήλωσε στη δική του συνέντευξη ο 75χρονος Gene Roy όταν κατά τη διάρκεια μιας εξόρμησης hiking βρέθηκε με την τότε αγαπημένη του, χαμένοι στο δάσος δίχως τροφή και νερό, συνειδητοποίησε πως τελικά δεν την γνώριζε καθόλου ως άτομο.

Καταναλώστε ένα σνακ

Να, μια πολύ ενδιαφέρουσα συμβουλή: όταν βρίσκεστε στη μέση μιας διένεξης, κάντε time out και φάτε κάτι. Ζευγάρια που ζουν μαζί για πάνω από 35 χρόνια παραδέχτηκαν πως έκαναν τους χειρότερους καυγάδες τους όταν ήταν πεινασμένοι.

Βρείτε το κατάλληλο timing για τις μάχες σας

Η 65χρονη Leona Stevenson έθεσε πολύ σωστά το ζήτημα: ”εγώ είμαι νυχτερινός τύπος και ο σύζυγος μου, πρωινός, οπότε σκεφτήκαμε πότε είναι η καλύτερη ώρα και για τους δύο να συζητήσουμε κάτι σημαντικό; Έτσι, αποφασίσαμε να κάνουμε τις σοβαρές συζητήσεις μας το απόγευμα”. Ο Dr. Pillemer συμφωνεί με αυτή την τακτική τονίζοντας πως η στιγμή που ΘΕΛΟΥΜΕ να συζητήσουμε κάτι, δεν σημαίνει πως είναι και η κατάλληλη.

Να είστε ευγενικοί

Πολλά ζευγάρια δήλωσαν πως δεν γίνεται να είσαι ευγενής με όλους αλλά όχι με το ταίρι σου. Η ευγένεια είναι ένας τρόπος να φανερώνουμε το σεβασμό που έχουμε για το ταίρι μας. O Dr. Pillemer έδωσε και μια πρακτική συμβουλή: “Για μια εβδομάδα προσποιηθείτε πως το ταίρι σας είναι κάποιος που θέλετε να εντυπωσιάσετε.”

Κάτι ξέρουν οι παλιοί…