Γιατί δεν φοράνε όλοι οι ήρωες κάπα…

ΟΚ, θα πω την αλήθεια. Οι ταξιτζήδες έχουν έρθει πολλές φορές σε συζητήσεις για όλους τους λάθος λόγους. Θα πω και άλλη μια αλήθεια. Ναι, τους βρίζω περισσότερο από κάθε άλλον μέσα στην κίνηση, επειδή νομίζουν πως ο δρόμος τους ανήκει. Αλλά μήπως όντως τους ανήκει; Μήπως κέρδισαν το δικαίωμα να είναι οι άρχοντες της ασφάλτου;

Καθώς ερχόμουν το πρωί στη δουλειά, έχοντας φάει την θρυλική κίνηση της Λιοσίων στα μούτρα, Δευτέρα πρωί, με Snik στο τέρμα (κλειστά παράθυρα) και χωρίς να έχω πιει καφέ, κοίταξα γύρω μου τις δεκάδες αντιπροσωπείες ταξί. Δίπλα μου, στο άλλο ρεύμα, ταξί ανέβαιναν προς την άλλη πλευρά. Άλλοτε νεαροί οδηγοί, άλλοτε 30άρηδες σαν εμένα και άλλοτε στην ηλικία του πατέρα μου.

Αναρωτήθηκα από τι ώρα έχουν ξυπνήσει; Τι ώρα θα πάνε σπίτια τους; Αν εγώ (που λατρεύω την οδήγηση) εκνευρίζομαι στην κίνηση, τότε εκείνοι τι πρέπει να κάνουν; Και τότε η “κίτρινη φυλή”, ξεκλειδώθηκε μπροστά στα μάτια μου…

ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Είναι εκείνοι που πάντα θα είναι κοντά σου, όταν το ρολόι μοιάζει να σε κυνηγάει. Είναι ΠΑΝΤΑ ΕΚΕΙ.

-Δεν ξέρουν από ωράρια

Εγώ δουλεύω 10-6. Εσύ 8-4. Εκείνοι ΟΧΙ. Δεν ξέρουν κάθε φορά που φεύγουν από το σπίτι τους, αν θα ξαναγυρίσουν. Και πίστεψέ  με. Το ξέρω αυτό το συναίσθημα. Ο μπαμπάς μου έκανε ταξίδια με το φορτηγό και δεν ξέραμε οταν έφευγε αν θα τον βλέπαμε και πότε.

-Δεν ξέρουν από γιορτές

Όσο εγώ και εσύ θα ρουκουνιάζουμε την Πρωτοχρονιά, εκείνοι θα είναι στους δρόμου. Δεν θα είναι με τα παιδιά τους, τις γυναίκες τους, τους φίλους τους. Θα είναι στην Πατησίων, στην Ακαδημίας, στην Λιοσίων. Οπουδήποτε αλλού. Σπίτι τους, όχι.

-Δεν ξέρουν τι πάει να πει “κίνδυνος”.

Ξέρεις από τi κινδυνεύω εγώ στη δουλειά μου; Από καμιά τενοντίτιδα. Εσύ; Λογικά από κάτι τέτοιο. Εκείνος; Από τοξικομανείς, τρελούς που μπαίνουν στο ταξί έχοντας δει 1000 ταινίες, από ψυχοπαθείς, από έναν τρελαμένο στο αντίθετο ρεύμα.

-Σώζουν ζωές

Γιατί όταν είσαι τύφλα, θα σε πάει σπίτι σου με ασφάλεια. Γιατί αν γεννάει η γυναίκα σου, θα σε πάει ΒΟΛΙΔΑ. Για 1000 πράγματα!

-Ξέρουν τα πάντα

Αν πέσεις σε ταξιτζή που δεν ξέρει πώς θα λυθεί το Κυπριακό ή για την περάτωση της θεωρίας των χορδών πρακτικά, τότε δεν ζεις σε σωστό γαλαξία.

Ναι φίλε. Ο δρόμος τους ανήκει. Κέρδισαν το δικαίωμα. Εσύ με το Peugeot 106 Rallye, που κάνεις θόρυβο με την εξάτμιση και το στερεοφωνικό στο τέρμα, δεν έχει το δικαίωμα να κάνεις σφήνες, να μου κορνάρεις και οτιδήποτε άλλο. Ο ταξιτζής το κέρδισε με τα χιλιόμετρα που έχει “γράψει”, εντός πόλης.

Οπότε την επόμενη φορά που θα πας να βρίσεις ταξιτζή σκέψου τι περνάει κάθε μέρα. Εσύ θα άντεχες;

Καλές γιορτές σε όλους και ειδικά σε εκείνους πίσω από τα τιμόνια!