Ένας άνδρας έχασε την ζωή του από χανταϊό στην Σαντόνγκ της Κίνας. Το αποτέλεσμα; Μία αλυσιδωτή αντίδραση πανικού που έφτασε μέχρι την άλλη μεριά του κόσμου.

Πολλά ειδησεογραφικά σάιτ, μεγάλα και μη αλλά και οργανισμοί φαίνεται πως εκμεταλλεύτηκαν την είδηση ότι ένας άνθρωπος στην Κίνα – «πατρίδα» του κορωνοϊού που σπέρνει πραγματικό τρόμο τους τελευταίους μήνες – πέθανε από χανταϊό. Έσπευσαν να γράψουν παραπλανητικούς τίτλους όπου τον χαρακτηρίζουν ως: «νέο» και «φονικό» ιό ενώ χρησιμοποιήθηκαν ευρέως εκφράσεις όπως «σοκ» και «πανικός».

Τι ισχύει τελικά για τον χανταϊό; Είναι λόγος ανησυχίας και παγκόσμιου συναγερμού;

Στην πραγματικότητα δεν επικρατεί κανένας πανικός. Πρόκειται για έναν ιό που υπάρχει εδώ και σχεδόν 70 χρόνια στην ανθρωπότητα και προσβάλει ανθρώπους μόνον όταν έρχονται σε επαφή με ούρα ή κόπρανα τρωκτικού. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα αναγκαία τεστ που έγιναν στους συνεπιβάτες του άντρα που κατέρρευσε από χανταϊό σε λεωφορείο στην Κίνα έγιναν μόνο για προληπτικούς λόγους, ώστε να διαπιστωθεί εάν και κάποιος άλλος από εκείνους είχε έρθει σε επαφή με ούρα ή κόπρανα τρωκτικού ζώου.

Δεν υπάρχει «επιδημία» χανταϊού και ούτε θα υπάρξει νέα «πανδημία».

«Ο hantavirus (χανταϊός) εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δεκαετία του 1950 στον πόλεμο της Αμερικής-Κορέας στην Κορέα (στον ποταμό Hantan). Μεταδίδεται από αρουραίους / ποντικούς εάν οι άνθρωποι καταπιούν τα σωματικά τους υγρά. Η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι σπάνια», σημειώνει η Σουηδή επιστήμονας Dr. Sumaiya Shaikh σε tweet. «Μην πανικοβάλλεστε, εκτός εάν σχεδιάζετε να φάτε αρουραίους», τονίζει.

 

Πολλοί έσπευσαν να διασπείρουν ακόμη περισσότερο τον πανικό και να «προειδοποιήσουν» για μία νέα πανδημία. Αυτό που πρέπει να κάνουμε στον τομέα της ενημέρωσης είναι να μην αφήνουμε ειδήσεις, πόσο μάλλον ψευδείς, να δημιουργούν ακόμη περισσότερη δυσχέρεια εκμεταλλευόμενοι τους ήδη φοβισμένους αναγνώστες μας.