Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που ξυπνούν μόνο όταν βρεθούν κάτω από το τρεχούμενο νερό το πρωί και αγαπούν να ξεκινούν την ημέρα τους με μια αίσθηση φρεσκάδας. Κάποιοι άλλοι προτιμούν να κάνουν το ντους τους πριν πέσουν για ύπνο απομακρύνοντας έτσι τους ρύπους που έχει συγκεντρώσει η επιδερμίδα κατά τη διάρκεια της ημέρας και την κούραση από το σώμα τους.

Άραγε ποια ρουτίνα είναι πιο σωστή;

Η επιστήμη έδωσε την απάντηση της και σε αυτό το ερώτημα. Έτσι, είναι προτιμότερο να κάνεις ντους το πρωί αν:

Έχεις λιπαρή επιδερμίδα. Επειδή η λιπαρότητα σχηματίζεται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι καλό να καθαρίζεις τους πόρους σου το πρωί.

Επίσης, τα πρωινά ντους είναι ιδανικά για τα δημιουργικά άτομα/όσους κάνουν μια δημιουργική δουλειά. Το ντους ενέχει κάτι από διαλογισμό καθώς πρόκειται για μία χαλαρωτική διαδικασία που βοηθά τον εγκέφαλο να δημιουργήσει περισσότερα κύματα άλφα, οι ταλαντούμενες ηλεκτρικές τάσεις που επιτρέπουν στον εγκέφαλο να είναι πιο δημιουργικός, παραγωγικός και διορατικός. Έτσι, αν υπάρχει ανάγκη για μια καλή ιδέα, πριν ακόμα πιεις τον καφέ σου, κάνε ένα ντους, ειδικά αν υπάρχει ένα πρόβλημα που χρειάζεται δημιουργική λύση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η λέκτορας της Ψυχολογία στο πανεπιστήμιο Harvard, Shelley Carson σε άρθρο του Greatist.

Αν πάλι το πρωινό ξύπνημα είναι το χειρότερο σου, τότε ένα ντους, θα σε βοηθήσει να ξεκινήσεις δυναμικά τη μέρα σου. Ειδικά αν στα τελευταία λεπτά του ντους επιλέξεις πιο δροσερή θερμοκρασία για το νερό τότε θα βρίσκεσαι σε περισσότερη εγρήγορση καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Φυσικά, ντους προτιμούν να κάνουν μετά το τέλος της προπόνησης τους όσοι γυμνάζονται το πρωί.

Αντίθετα, το βραδινό ντους είναι ιδανικό για όσους έχουν ξηρή επιδερμίδα, ειδικά αν υπάρχει ξεφλούδισμα και γενική αίσθηση τραβήγματος.

Επίσης, αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τότε το βραδινό ντους είναι ωφέλιμο καθώς το σώμα συνδυάζει την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας που νιώθει μόλις βγαίνει από το ζεστό μπάνιο με την αναζήτηση μιας νέας ζεστασιάς που αυτή τη φορά θα προκύψει κάτω από τα σκεπάσματα.

Τέλος, είναι εύλογο πως αν γυμνάζεσαι το βράδυ ή αν η δουλειά σου είναι σε εξωτερικό χώρο ή σε περιβάλλον με αυξημένους ρύπους (για παράδειγμα μετρό, εργοτάξια κ.α.) τότε επιβάλλεται να απομακρύνεις όλες τις ρυπαντικές ουσίες από την επιδερμίδα σου πριν πέσεις για ύπνο.

Τώρα, αν θέλεις να κάνεις ντους και το πρωί και το βράδυ, εμείς δεν θα στο απαγορεύσουμε αρκεί να θυμάσαι πως…πρωινό ντους