Είναι από αυτές τις πρωτοβουλίες που χαίρεσαι να καλύπτεις ως δημοσιογράφος. Όχι μόνο επειδή σου δίνεται η ευκαιρία να προβάλλεις σημαντικές πρωτοβουλίες, να συμβάλλεις στην ενημέρωση για την πρόληψη και την αντιμετώπιση μιας σοβαρής ασθένειας, αλλά κι επειδή έχεις την ευκαιρία να ακούσεις σημαντικούς ανθρώπους να μιλούν για εμπειρίες ζωής και μέσα από την εμπειρία τους να αντλείς δύναμη και να παίρνεις σημαντικά μαθήματα.

Κάπως έτσι ένιωσα στην αρχή της εβδομάδας όταν βρέθηκα στη συνέντευξη τύπου για το νέο πρόγραμμα ενημέρωσης για γυναίκες με καρκίνο του μαστού: «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!». Το πρόγραμμα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος και σε συνεργασία με τους συλλόγους ασθενών «Αγκαλιάζω», «Άλμα Ζωής» και «Κ.Ε.Φ.Ι.», καθώς και την Διεπιστημονική Εταιρεία Μουσικοθεραπείας & Έρευνας «Sonora».

Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη

Από αριστερά: Φρόσω Δήρα: ΓΓ Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης
Μανιώ Κορλέτη: Αντιπρόεδρος Ομίλου Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω», Αγγελική Κουρούπη: Oncology Patient Relations Coordinator, Ελένη Ντελιοπούλου: Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου: Πρόεδρος Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Κατερίνα Κόντζαλη: Διευθύντρια Επικοινωνίας Novartis Oncology

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» αποτελεί μία μοναδική πρωτοβουλία που προσεγγίζει την γυναίκα ασθενή με ολιστικό τρόπο παρέχοντας  της τα απαραίτητα εργαλεία τα οποία θα την βοηθήσουν να ανακαλύψει την εσωτερική της δύναμη και να ανταπεξέλθει με σθένος και αυτοπεποίθηση στον αγώνα της. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή «Σχολή Δύναμης» που γνωρίζει καλά τις πραγματικές ανάγκες της γυναίκας ασθενούς και έχει στόχο την στήριξη και την συναισθηματική ενδυνάμωσή της.

«Ως θεράποντες ιατροί, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τους φόβους και τις ανησυχίες των γυναικών που βιώνουν τον καρκίνο του μαστού. Πέρα από την έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση, η ολιστική προσέγγιση της ασθενούς σε επίπεδο ψυχολογίας, ευεξίας και ποιότητας ζωής μπορεί να συμβάλλει στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου επεσήμανε ο κ. Ιωάννης Μούντζιος, Ογκολόγος-Παθολόγος και Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Έτσι, από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2015, θα πραγματοποιηθούν πέντε διαδοχικοί κύκλοι δωρεάν βιωματικών σεμιναρίων που απευθύνονται σε γυναίκες που νοσούν ή έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού ή κάποια άλλη μορφή καρκίνου, καθώς και τους φροντιστές τους.  Κάθε κύκλος σεμιναρίων προσεγγίζει δημιουργικά μια διαφορετική πτυχή της γυναικείας φύσης και της θηλυκότητας: την ψυχολογία, την εξωτερική εμφάνιση, την διατροφή και την φυσική κατάσταση. Μέσω του προγράμματος κάθε συμμετέχουσα θα έχει την δυνατότητα να εξερευνήσει τον εαυτό της και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής της, ανακτώντας παράλληλα την αυτοπεποίθησή της.Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη

Το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» έχει και μια σπουδαία πρεσβευτή, την ερμηνεύτρια Χάρις Αλεξίου, η οποία εκτός ότι έντυσε με τη φωνή της το σποτ της καμπάνιας στο οποίο πρωταγωνιστεί η συγκλονιστική performing artist Λίντα Καπετανέα, μίλησε από καρδιάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για τη δική της εμπειρία με τον καρκίνο του μαστού. Η ίδια δήλωσε πως θεωρεί τον εαυτό της τυχερό, αφού χρειάστηκε να αντιμετωπίσει μόνο χειρουργικά τη νόσο, τονίζοντας πως την εντόπισε εγκαίρως στο πλαίσιο των προληπτικών εξετάσεων της, ωστόσο το σοκ του “χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου” ήταν αρκετό για να τη γεμίσει ερωτήματα όπως το “γιατί σε εμένα”, “τι δεν έκανα καλά” κι άλλες αναθεωρήσεις ζωής. Ζώντας τη συγκεκριμένη εμπειρία διαπίστωσε πως «Οι γυναίκες ασθενείς χρειάζονται βοήθεια για να βγουν από τον πολύ στενό κόσμο τους να ξαναβρούν τον εαυτό τους και να συνεχίσουν τη ζωή τους, ως μητέρες, σύζυγοι, φίλες, εργαζόμενες».

Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη

Από αριστερά: Μαρία Τζελέπη: Business Unit Director, Asset Ogilvy Public Relations, Κατερίνα Κόντζαλη: Διευθύντρια Επικοινωνίας Novartis Oncology, Χάρις Αλεξίου, Ελένη Ντελιοπούλου: Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Ν. Θεσσαλονίκης

«Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση για τις ανάγκες των γυναικών με καρκίνο του μαστού είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Ως γυναίκα και ως καλλιτέχνιδα με τιμά ιδιαιτέρως που η Novartis μου έδωσε τη δυνατότητα να χορογραφήσω και να ερμηνεύσω μέσα από την κίνησή μου συναισθήματα γυναικών με καρκίνο του μαστού,»  σχολίασε για την συμμετοχή της στο πρόγραμμα, η Λίντα Καπετανέα.

Κι όντως είναι πολύ σημαντικό για μια γυναίκα ασθενή να νιώθει περισσότερο γυναίκα παρά ασθενής. Για να έχει τη δύναμη να παλέψει με θάρρος τον καρκίνο έχει ανάγκη να μην απομακρύνεται από τους ρόλους που είναι συνδεδεμένοι με το φύλο της μητέρα, γιαγιά, θεία, σύζυγος/σύντροφος, εργαζόμενη, φίλη και τα σεμινάρια του προγράμματος  «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Αξίζει να σημειωθεί πως τα βιωματικά σεμινάρια θα διεξάγονται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη, από  τις 17:30-20:30, και τις Παρασκευές από τις 18:30 – 20:30, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα ενδιαφερόντων όπως Μουσικοθεραπεία, Δραματοθεραπεία, Εικαστική Ψυχοθεραπεία, Περιποίηση Δέρματος και Μαλλιών, Μόδα, Makeup, Yoga-Pilates, Συζήτηση και συμβουλές για τον νευροπαθητικό πόνο, Ασκήσεις Λεμφοιδήματος, Positive Thinking, Διατροφή και Μαγειρική.Είσαι Γυναίκα, Είσαι Δύναμη

Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται η ηλεκτρονική εγγραφή.Η κάθε γυναίκα έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε όσα σεμινάρια ή ενότητες επιθυμεί.  Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Τα σεμινάρια θα διεξάγονται στον Πολυχώρο«7ος»Καραγεώργη Σερβίας 4 (Στοά Καλλιγά)/Πλατεία Συντάγματος, 10562, Αθήνα, τηλ.: 210 3237 377, 6943 848688
Ενώ την Παρασκευή θα διεξάγονται στο: Δρίσκας Test Kitchen, Λάμψα 19 Αμπελόκηποι, Αθήνα 11524, πολύ κοντά στο μετρό :  Σταθμός Πανόρμου-έξοδος προς οδό Χατζηκωνσταντή, 217 7216288

Τέλος, στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε πως η αρχή με τα βιωματικά σεμινάρια μπορεί να έγινε στην πρωτεύουσα αλλά η σκέψη είναι το πρόγραμμα «Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!» να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Επειδή η γυναίκα δεν μπορεί να αφήσει μια ασθένεια να την καθορίσει, τα βιωματικά σεμινάρια του προγράμματος “Είσαι γυναίκα. Είσαι δύναμη!” συμβάλλουν καθοριστικά στην πραγματοποίηση προγραμμάτων ολιστικής θεραπείας.