Όχι μόνο κάνεις δίαιτα, αλλά την ακολουθείς και με υπερβάλλοντα ζήλο, αφού εφαρμόζεις και κάποιες επιπρόσθετες, και συχνά αυστηρές, διατροφικές συνήθειες. Μόνο που η ζυγαριά, ειδικά όταν περνά η περίοδος της δίαιτας, δεν σε επικροτεί για αυτή την πρωτοβουλία.

Όπως τονίζουν οι σοβαροί διατροφολόγοι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους αποτελεί έναν δια βίου στόχο και συχνά η εφαρμογή ενός μαγικού τρικ έχει καταστροφικά αποτελέσματα ιδίως στη φάση της συντήρησης.

Αν θέλεις λοιπόν, όχι μόνο να χάσεις σταθερά βάρος αλλά και να το διατηρήσεις για πολλά πολλά χρόνια, ξέχασε (αλλά μιλάμε για «αμνησία φάση») τις ακόλουθες διατροφικές συνήθειες:

Το να απαγορεύεις ένα τρόφιμο από τη διατροφή σου

Καν΄το και θα το σκέφτεσαι μονίμως, μέχρι τη στιγμή που θα το καταναλώσεις σε μεγάλη ποσότητα όταν δεν αντέξεις άλλο. Τηγανιτές πατάτες, γλυκά, πίτσα, συζήτησε με το διατροφολόγο σου πως μπορεί να τα εντάξει στο διαιτολόγιο σου. Αν είναι καλός, θα βρει τρόπο να το κάνει, αν όχι, άλλαξε τον! Γι’αυτό το λόγο εξάλλου δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που εφαρμόζουν την αρχή της «ελεύθερης μέρας» στο διαιτολόγιο. Ακόμη κι αν το διαιτολόγιο σου δεν προβλέπει ελεύθερη μέρα, η βασική αρχή είναι μία: να μπορείς να εφαρμόσεις μια σωστή διατροφή για όλη σου τη ζωή, κι αυτό δεν μπορεί να γίνει αν δεν περιλαμβάνει -με το σωστό τρόπο- τις γεύσεις που αγαπάς.Atkins_NoCarbs2

Να μην κοιμάσαι αρκετά

Και είσαι στο γραφείο, έτοιμος να σε πάρει ο ύπνος πάνω στο πληκτρολόγιο και ακούς το συνάδελφο σου να παραγγέλνει έναν καφέ και του κάνεις νόημα να σου παραγγείλει ένα κρουασάν σοκολάτα. Αφότου έχεις καταναλώσει το κρουασάν, αισθάνεσαι άλλος άνθρωπος, γεμάτος ενέργεια. Ναι, συμβαίνει συχνά η έλλειψη ενέργειας να μεταφράζεται σε λιγούρα, ειδικά για κάτι γλυκό. Για να μην πέφτεις συχνά σε αυτή την παγίδα, φρόντιζε να κοιμάσαι οπωσδήποτε 7-8 ώρες γιατί με αυτόν τον τρόπο δίνεις στον οργανισμό την ενέργεια που δεν θα αναζητήσει μετά σε ένα λιπαρό πειρασμό!

Να εφαρμόζεις τη νέα-θαυματουργή- δίαιτα

Μπορεί να είναι η δίαιτα που εφαρμόζει ένας εκπρόσωπος της showbiz. Μπορεί να είναι η νέα τάση στις δίαιτες. Μπορεί να είναι η δίαιτα στην οποία η ξαδέρφη Παναγιώτα χρωστά τη νέα της σιλουέτα. Ό,τι και να’ναι, είναι πολύ πιθανό να μην κάνει για το δικό σου οργανισμό και τις ανάγκες του, και το κυριότερο να μην έχει αποτέλεσμα διάρκειας. Σε περίπτωση που δεν έχεις τη δυνατότητα να επισκεφτείς διατροφολόγο προκειμένου να σε καθοδηγήσει σωστά, μπορείς να βασιστείς σε μια διατροφή που έχεις εφαρμόσει στο παρελθόν και παρατήρησες πως είχε αποτέλεσμα και δεν σου κούραζε.

Να καταναλώνεις με λάθος τρόπο το αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει θερμίδες που ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει. Ακόμα κι αν έχεις παρατηρήσει πως το αλκοόλ δεν προσθέτει πολλούς πόντους στη σιλουέτα σου, το πρόβλημα είναι πως ιδίως τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ ακολουθεί η κατανάλωση λιπαρών τροφών, το γνωστό «στρώνω στομάχι». Για να μην πέσεις σε αυτή την παγίδα, φρόντιζε να μην πίνεις αλκοόλ με άδειο στομάχι και να διατηρείς υγιεινά σνακ στο ψυγείο για τις ώρες όπου μερικά ποτηράκια κρασί φαίνονται καλή ιδέα όταν επιστρέφεις από το γραφείο στο σπίτι.

Να παραλείπεις γεύματα

Δεν πεινούσες και πολύ το μεσημέρι, κι έτσι είπες να παραλείψεις το γεύμα. Αισθάνεσαι χαρούμενος γιατί όχι μόνο κάνεις δίαιτα, αλλά τρως λιγότερο κι από το προβλεπόμενο. Βέβαια, αυτό που κατορθώνεις είναι το βράδυ να πεινάς σαν λύκος και να καταναλώνεις κάτι περισσότερο ή και κάτι διαφορετικό από το προβλεπόμενο δείπνο. Τα πράγματα είναι απλά: η ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη, η γκρελίνη, και η ορμόνη που ρυθμίζει το χόρτασμα, η λεπτίνη, δουλεύουν πιο αποδοτικά όταν ο οργανισμός δέχεται τροφή κάθε 4 ώρες, συνεπώς το να παραλείπεις γεύματα δεν είναι και τόσο έξυπνη κίνηση!iwon_t_eat

Να καταναλώνεις πολλά τρόφιμα χωρίς λιπαρά

Τα λιπαρά είναι απαραίτητα για τον οργανισμό. Τα πολλά λιπαρά είναι περιττά. Η κατανάλωση πολλών 0% ανοίγουν την όρεξη για πλήρη λιπαρά όταν η στέρηση χτυπήσει κόκκινο, ενώ παράλληλα στερούν τον οργανισμό από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ταυτόχρονα, ό,τι έχει στερηθεί το τρόφιμο σε λιπαρά συνήθως το αναπληρώνει σε γλυκαντική ουσία -μην ξεχνάμε πως το τρόφιμο πρέπει να έχει και καλή γεύση για να γίνει δελεαστικό- οπότε αντί για τη χοληστερίνη, την πληρώνει η ινσουλίνη. Η λύση είναι μία: ναι, στα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, όχι, στα τρόφιμα χωρίς καθόλου λιπαρά!

Ξέχνα τις παραπάνω συνήθειες και θυμήσου πως είναι να είσαι υγιής και σε καλή φόρμα για πολύ καιρό!