Αν και δεν θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ένθερμο οπαδό του κοσμήματος, όλοι μου έλεγαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να δω τη δουλειά της Αναστασίας Γεμελιάρη. Μιας  νέας καλλιτέχνιδας, που ασχολείται με το κεραμικό κόσμημα, που«θα μου αλλάξει τη γνώμη 180 μοίρες». Ένα πρωί λοιπόν, κανονίσαμε να πιούμε ένα καφεδάκι και να μου μιλήσει για τη δουλειά της.

κοσμήματα από πηλό

Κολιέ και δαχτυλίδια πορσελάνης από τη σειρά «Uroborus»

Μιλώντας μαζί της, είδα ένα νέο άνθρωπο με όραμα, φαντασία και πολύ αγάπη μέσα του, κάτι που δεν το συναντάς συχνά. Η Αναστασία πραγματικά βάζει την ψυχή της στα κοσμήματα που φτιάχνει. Η γνώμη μου για τα κοσμήματα? Ναι το παραδέχομαι άλλαξα γνώμη, μάλιστα το «Άγγιγμα του Μίδα» έγινε το αγαπημένο μου. Δεν είναι απλά κοσμήματα, είναι μικρά έργα τέχνης. Κοσμήματα για μυημένους στα καλλιτεχνικά μονοπάτια.

κοσμήματα από πηλό

Αναστασία Γεμελιάρη

Το αναπάντεχο όμως, είναι ότι φορώντας ένα κόσμημα της Αναστασίας, που φτιάχτηκε για παράδειγμα από κεραμική πορσελάνη, δεν φοράς απλά μια σμιλεμένη πορσελάνη. Φοράς μια ιστορία, φοράς το όραμα και τα όνειρα του ανθρώπου που το σμίλεψε για εσένα. Και έχει μέσα του μια ιστορία να σου πει. Και μετά γίνεται δικό σου, παίρνει τη θερμοκρασία του δικού σου σώματος και αρχίζει να λέει τη δική σου ιστορία.

κοσμήματα από πηλό

“Σημείο αναφοράς”
εμπνευσμένη από τη Σελήνη και την επιρροή της στον άνθρωπο. Βραχιόλι, σκουλαρίκια και δαχτυλίδια από την εν λόγω σειρά με Κεραμική πορσελάνη

κοσμήματα από πηλό

Σειρά «Luz de Marruecos»
βασισμένη στα χρώματα του Μαρόκο κ το αραβικό αλφάβητο: : Πορσελάνη κ χειροποίητη λαιμαριά από μεταξωτό ανακυκλωμένο ινδικό σάρι

Όπως μάλιστα μου είπε, με το κεραμικό κόσμημα ασχολούνται πάρα πολύ λίγοι στην Ελλάδα. Μια ομάδα νέων ανθρώπων στην οποία η Αναστασία είναι ιδρυτικό μέλος με την επωνυμία «Πήλινο Σώμα», είναι από τους λίγους που δημιουργούν κεραμικό κόσμημα. Θα έλεγα από τους λίγους που στις μέρες μας, ξαναανακαλύπτουν μια αρχαία τέχνη.

κοσμήματα από πηλό

Σκουλαρίκια πορσελάνης με σμάλτα από τη σειρά «Luz de Marruecos»

Την ρώτησα λοιπόν μερικά πράγματα για να μου λύσει κάποιες απορίες που μου γεννήθηκαν.

Χώμα, νερό, αέρας, φωτιά. Τι συναισθήματα σου γεννιούνται όταν δουλεύεις με τα στοιχεία της φύσης;

Συναισθήματα! Για εμένα το να δουλεύω με τον πηλό, τη γη μας δηλαδή, μόνο θετικά συναισθήματα μου γεννά. Πέρα από αυτό βέβαια, η όλη διαδικασία είναι μαγική. Η επαναλαμβανόμενη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί ένα κομμάτι, με γεμίζει χαρά, όμορφες σκέψεις, μου φτιάχνει τη διάθεση, με εμπνέει, ο νους μου ξεχειλίζει από  ιδέες για να φτιάξω και να δημιουργήσω με τα χέρια μου, το σημαντικότερο εργαλείο που έχω!

Από την άλλη πλευρά με μαθαίνει να είμαι υπομονετική, ακριβής, πειθαρχημένη και να ακολουθώ ευλαβικά τα στάδια της επεξεργασίας.

Και από ακόμα μία οπτική να έχω τη δυνατότητα να πειραματιστώ, να δοκιμάσω, να παίξω και να έχω  αγωνία όταν ανοίγω το καμίνι όπως ένα παιδί ανοίγει ένα δώρο. Όλα αυτά τα στάδια μεταμόρφωσης της λάσπης σε κάτι φίνο και όμορφο με κάνει να νιώθω γεμάτη!

κοσμήματα από πηλό

«Το άγγιγμα του Μίδα», βασισμένη στην υπερκαταναλωτική σύγχρονη κοινωνία και αγωνία του σύγχρονου ανθρώπου για καταξίωση. Χρυσό 24K συνοδεύει την πορσελάνη αλλά κ το πηλό. Λεπτομέρεια από κολιέ, χρυσό 24Κ.

Μίλησέ μας λίγο για τις ιστορίες που λένε οι δημιουργίες σου και πες μας γιατί τελικά να επιλέξω ένα κεραμικό κόσμημα;

Αρχικά, να τονίσω για μία ακόμη φορά πόσο ταιριαστό ενεργειακά είναι ένα κεραμικό κόσμημα με τον άνθρωπο. Είμαστε φτιαγμένοι και εμείς από χώμα και νερό. Είμαστε ένα με τη φύση μας άρα τι πιο ιδανικό από ένα αξεσουάρ που είναι ακριβώς αυτό!

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θα επιλέξει κανείς ένα κεραμικό κόσμημα. Το επιλέγει για την ιδιαιτερότητά του, για τη σύστασή του. Το κεραμικό κόσμημα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη του, παίρνει τη θερμοκρασία του σώματός του. Έχει μέσα του ενέργεια, είναι κάτι ζωντανό, με θεατρικότητα, με χαρακτήρα, σπάει καλούπια και στεγανά για να δημιουργήσει μια νέα εποχή που η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα αποκτούν ξανά τη σημασία τους.

Γιατί έχει μια ιστορία, κουβαλά τα συναισθήματα του καλλιτέχνη όλη τη θετική του ενέργεια, όλη την ανυπομονησία του, όλη τη φαντασία του, όλη του την αγάπη.Γιατί το κεραμικό κόσμημα δραπετεύει από τα δεδομένα, σε αγκαλιάζει και σε πάει. Σε ταξιδεύει κάπου μαγικά. Ποιος δε θέλει λίγη μαγεία στη ζωή του;

κοσμήματα από πηλό

«Luz de Marruecos». Κολιέ με πορσελάνη, χειροποίητο κορδόνι από μεταξωτό ανακυκλωμένο ινδικό σάρι και χάντρες

κοσμήματα από πηλό

Δαχτυλίδι αιγυπτιακής πάστας από τη σειρά «Uroborus»

Αναστασία μου, πόσο καιρό ασχολείσαι με το κεραμικό κόσμημα και τι σε ώθησε να ασχοληθείς με αυτό;

Ασχολούμαι το κεραμικό κόσμημα σχετικά μικρό διάστημα, τέσσερα χρόνια μόλις. Με κέρδισε θα έλεγα το ίδιο το υλικό… Σε κάποια στιγμή της ζωής μου, σε μία φάση αλλαγών και αναδιάταξης βρέθηκα στην πόρτα της Δώρας Χαραλαμπάκη, ψάχνοντας αυτό το «κάτι» που πάντα υπήρχε μέσα μου. Με λανθασμένη κατεύθυνση στην αρχή έφτασα τελικά στον προορισμό μου. Μία από τις σημαντικές στάσεις σε αυτή τη διαδρομή ήταν η πρώτη μου επαφή με ένα κεραμικό δαχτυλίδι…

Αδιάφορη έως τότε για τα γυναικεία «στολίδια» εξεπλάγην και η ίδια με το πόσο με μαγνήτισε. Αρχικά οπτικά. Το πόσο ιδιαίτερο και όμορφο ήταν, δεν είχα ξαναδεί κάτι παρόμοιο. Και στη συνέχεια το ίδιο το υλικό. Φορώντας αυτό το δαχτυλίδι ένιωσα απλά και φυσικά πως ήταν προέκταση του δακτύλου μου, του εαυτού μου. Αυτή η απίστευτη αίσθηση της λείας του επιφάνειας και το πώς αμέσως πήρε την θερμοκρασία του σώματός μου με έκανε να το νιώσω δικό μου! Έτσι γεννήθηκε αυτή η μικρή σπίθα, άρχισα να το ψάχνω και εν τέλει μετά από ένα χρόνο να ξεκινήσω μαθήματα.

κοσμήματα από πηλό

Πορσελάνη κ αλπακάς, Uroborus

Τα κοσμήματά της δεν θα τα βρείτε στην καλλιτεχνική συλλογή κάποιου μουσείου, καθώς είναι αρκετά πιο μοντέρνα. Μπορείτε να τα βρείτε σε ιδιαίτερα προσιτές τιμές, στην ιστοσελίδα της και στο σελίδα της στο Etsy.

κοσμήματα από πηλό

Πορσελάνη με υφή μαρμάρου και turquoise rocks. «Uroborus» collectio

Μάλιστα, μπορείτε να κανονίσετε μια προσωπική παρουσίαση, ενώ μπορεί να σχεδιάσει και να δημιουργήσει κάτι ειδικά για εσάς.

Credits: 

Για τη φωτογράφηση της σειράς “Σημείο Αναφοράς”: Φωτογράφοι PhotoShoot Studio

Για τη φωτογράφηση της σειράς Uroborus: μοντέλο Μαριαλένα Χαραλαμπάκη, Φωτογράφος Hlias Nak

Για τη φωτογράφηση της σειράς «Το άγγιγμα του Μίδα»: Φωτογράφος Marita Amanatidou Photography.

Στο εξώφυλλο: Κολιέ από αιγυπτιακή πάστα, ένα είδος πηλού που αυτοϋαλώνεται. «Uroborus» collection