Πρόκειται για μια παρασκευή που σε «αιχμαλωτίζει» από την πρώτη στιγμή. Τα bao bans, δηλαδή τα ψωμάκια στον ατμό, έχουν γίνει αρκετά δημοφιλή και στην Ελλάδα, γι’ αυτό ήρθε η ώρα να μάθουμε να τα παρασκευάζουμε και στο σπίτι! Η γέμιση είναι δική σου επιλογή, αφού εξαρτάται από τη διάθεση της κάθε μέρας.

Τι θα χρειαστείς

525 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (και λίγο έξτρα για τη συνέχεια)
1½ κ.σ. καστανή ζάχαρη
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
50ml γάλα
1 κ.σ. ηλιέλαιο
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.γ. baking powder

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη και ½ κ.γ. αλάτι. Ρίχνουμε τη μαγιά μαζί με μια πρέζα ζάχαρη σε μια κουταλιά ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη μαγιά στο αλεύρι, μαζί με το γάλα, το ηλιέλαιο, το ξύδι και 200ml νερό. Τα ζυμώνουμε καλά για 10 λεπτά και συμπληρώνουμε λίγο νερό, αν χρειαστεί.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, σκεπασμένη με μια πετσέτα για 2 ώρες, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Βγάζουμε τη ζύμη σε μια καθαρή επιφάνεια και τη χτυπάμε μερικές φορές στον πάγκο. Την περνάμε από το baking powder και ζυμώνουμε για 5 λεπτά.

Ανοίξουμε τη ζύμη σε σχήμα μιας φαρδιάς λωρίδας και την κόβουμε σε κομμάτια. Κάθε κομμάτι το κάνουμε μπάλα με τα χέρια μας και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2-3 λεπτά.
Με ένα πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι και του δίνουμε ένα οβάλ σχήμα. Τρίβουμε την επιφάνεια με το ηλιέλαιο και απλώνουμε λίγο πάνω σε ένα chopstick. Βάζουμε στο κέντρο το chopstick και τυλίγουμε τη ζύμη ώστε να τη διπλώσουμε. Μετά αφαιρούμε προσεκτικά το chopstick.

Κόβουμε κομμάτια αντικολλητικό χαρτί για ακουμπήσουμε επάνω τα bao buns και αφήνουμε να διπλασιαστούν σε όγκο. Ψήνουμε προσεκτικά κάθε bao bun στον ατμό για περίπου 8-10 λεπτά. Τα αφήνουμε τα ψωμάκια 10 λεπτά να στεγνώσουν και είναι έτοιμα για χρήση.