Είναι καλοκαίρι και επιβάλλεται να πάμε τις διακοπές μας, φυσικά με πολλή προσοχή και τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού. Ειδικά εάν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αλλά και για εμάς που φέτος το Καλοκαίρι «Μένουμε Ελλάδα» και προτιμούμε τον εσωτερικό τουρισμό προς προορισμούς της χώρας μας, υπάρχουν κάποιες οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες. 

Ταξίδια και κορωνοϊός: Τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας για τους ταξιδιώτες

Πριν το ταξίδι

Κάποιες γενικές οδηγίες κατά την προετοιμασία του ταξιδιού:

 1. Θα ήταν καλό να επισκεφτείτε τον γιατρό σας για check-up πριν από το ταξίδι.
 2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε ταξιδιωτική ασφάλιση. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για να υποβάλετε αίτηση για Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης, εδώ, σε περίπτωση που δικαιούστε.
 3. Όσες και όσοι από τους ταξιδιώτες λαμβάνουν τακτική φαρμακευτική αγωγή είναι καλό να προετοιμαστούν αρκετές εβδομάδες πριν το ταξίδι.
 4. Μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση του κορωνοϊού στη χώρα προορισμού σας και να λάβετε ενημερώσεις για την κατάσταση της δημόσιας υγείας εκεί.
 5. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αεροπορική εταιρεία, τον ταξιδιωτικό πράκτορα, την ακτοπλοϊκή εταιρεία ή άλλου παρόχους μεταφορών και καταλυμάτων για πιο συγκεκριμένες οδηγίες και τυχόν αλλαγές σε σχέση με τον ταξίδι σας.

ταξίδια κορωνοϊός

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του κορωνοϊού:

 1. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ειδικά μετά από φτέρνισμα ή βήχα και πριν αγγίξετε ή καταναλώσετε φαγητό
 2. Όταν βήχετε ή φτερνίζεστε καλύπτετε το στόμα και τη μύτη σας με τον αγκώνα σας ή με ένα χαρτομάντηλο το οποίο απορρίπτετε αμέσως μετά. Πλένετε τα χέρια σας καλά.
 3. Αποφεύγετε την επαφή με ωμά κρέατα και άλλα άψητα προϊόντα κρέατος.
 4. Αποφεύγετε την επαφή με ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα του αναπνευστικού. Σε στην περίπτωση που εσείς εμφανίσετε συμπτώματα αποφύγετε την επαφή με άλλα άτομα.
 5. Η χρήση μάσκας προσώπου σε γενικές γραμμές δεν ενδείκνυται έξω από κλινικές συνθήκες. Αν στον προορισμό σας είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα στις μετακινήσεις σας, τότε είναι απαραίτητο να εφαρμόζετε και όλες τις προτεινόμενες προφυλάξεις. Έτσι, ελαχιστοποιείτε τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
 6. Στην περίπτωση που θεωρείτε πως έχετε τα συμπτώματα του κορονοιού (πυρετός, βήχας και δύσπνοια) καλέστε τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και ενημερώστε για το ιστορικό του ταξιδιού σας. Στη σελίδα του ΕΟΔΥ μπορείτε επίσης να δείτε τον ακριβή ορισμό του κρούσματος του κορονοϊού όπως έχει συνταχθεί από τον οργανισμό. Τηλεφωνα ΕΟΔΥ: 210-5212000, 210-5212054

Μετά το ταξίδι

Ύστερα από την επιστροφή σας από περιοχές με επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού:

 1. Παρακολουθείστε προσεκτικά την εξέλιξη της υγείας σας για τουλάχιστον 14 μέρες
 2. Αν μέσα σε διάστημα 14 ημερών από την επιστροφή σας αναπτύξετε πυρετό και / ή συμπτώματα του αναπνευστικού όπως δύσπνοια ή βήχα, παραμείνετε στο σπίτι και να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια αναφέροντας το ιστορικό του ταξιδιού σας.