Ο Helmut Newton έχει χαρακτηρισθεί ως  ο “φωτογράφος των γυμνών”. Οι πολέμιοι του έβλεπαν στο έργο του στοιχεία πορνογραφίας. Οι οπαδοί του μιλούσαν για έναν καλλιτέχνη που εξύψωνε τον πόθο. Το έργο του βασιζόταν στους τέσσερις, κατά τη γνώμη του, άξονες της ανθρώπινης συμπεριφοράς την ομορφιά, τον αισθησιασμό, το χιούμορ και τη βία. Γύρω από αυτούς τους άξονες περιστρέφονται ο κόσμος της μόδας, της πολυτέλειας, του χρήματος και της εξουσίας.

Ο Helmut Newton είχε δηλώσει  «Στο λεξιλόγιό μου η λέξη “τέχνη” είναι μια πρόστυχη, βρώμικη λέξη». Γι’αυτόν τον λόγο οι φωτογραφίες του σόκαραν. Ο ίδιος δεν ήταν απλώς ένας φωτογράφος μόδας αλλά ένας avantgarde καλλιτέχνης που οδήγησε την φωτογραφία σε νέους, ανατρεπτικούς, ορίζοντες. Ο ίδιος έπασχε από αχρωματοψία γι’αυτό και οι έγχρωμες φωτογραφίες του χαρακτηρίζονται από έντονες αντιθέσεις. Σκοτώθηκε το 2004, σε τροχαίο που προήλθε πιθανώς από την καρδιακή προσβολή που υπέστη, αφήνοντας πλούσιο έργο πίσω του.

Η πρώτη αναδρομική έκθεση του φωτογράφου στην χώρα μας φιλοξενείται στον Εκθεσιακό Χώρο της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, από τις 13 Νοεμβρίου 2012 έως τις 3 Μαρτίου 2013 (ώρες 12:00-21:00) και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Helmut Newton Foundation που εδρεύει στο Βερολίνο και περιλαμβάνει 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καλλιτέχνη από όλες τις μεγάλες θεματικές ενότητες του έργου του, όπως είναι η μόδα, το γυμνό, το πορτραίτο, το σεξ, το χιούμορ. Ανάμεσά στις φωτογραφίες που θα παρουσιαστούν συγκαταλέγονται τα γνωστά μεγάλα γυναικεία γυμνά του τα οποία δούλεψε – με διαλείμματα- από το 1980 μέχρι το 1993.

Τα διάσημα “γυμνά” του Helmut Newton

Η τιμή του εισιτηρίου είναι 8€ και η τιμή του μειωμένου εισιτηρίου είναι 4€

Πληροφορίες: 210 900 5 800/ www.sgt.gr