Όχι, δεν έχεις διπλή προσωπικότητα, ούτε είναι ιδέα σου πως το σώμα σου μετατρέπεται σε πεπόνι, ούτε αλλάζεις διατροφικές συνήθειες επειδή θες να συνδυάζεις πατατάκια με σοκολάτα. Υπάρχει εξήγηση και λέγεται Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο ή η σύντομη αγγλική ορολογία του, PMS.

Τα παραπάνω συμπτώματα είναι ενδεικτικά και διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και σε αυτά περιλαμβάνονται οι μεταβολές της διάθεσης, της όρεξης και διάφορες οργανικές ανωμαλίες.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) και καθώς αναζητούσα διάφορα διάσημα αποφθέγματα για τις γυναίκες βρήκα το ακόλουθο:

‘’Το ονομάζουν PMS γιατί η ονομασία «Η Νόσος των Τρελών Αγελάδων» ήταν πιασμένη’’. Ο συγγραφέας της συγκεκριμένης φράσης παραμένει άγνωστος, βέβαια, δεν ξέρω αν θα τολμούσε να υπογράψει κάποιος αυτή την δήλωση δίχως να δεχτεί απειλές για τη ζωή του…

Επειδή κι εγώ ανήκω στην κατηγορία των γυναικών (είναι 3 στις 4 άλλωστε) που υπέφεραν από PMS και δεν ήθελα ούτε να πρήζομαι σαν αγελάδα αλλά ούτε και να με παρομοιάζουν με το συμπαθέστατο θηλαστικό όταν τρελαίνεται ρώτησα γιατρούς και φαρμακοποιούς κι ανακάλυψα ένα έλαιο που άμβλυνε σημαντικά, μην πω εξαφάνισε, τα οργανικά συμπτώματα του PMS.

Το έλαιο στο οποίο αναφέρομαι, είναι το έλαιο νυχτολούλουδου (Evening Primrose Oil) προέρχεται από το σπόρο του νυχτολούλουδου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε γ-λινολενικό οξύ (GLA), το οποίο ανήκει στα Ωμέγα 6-λιπαρά οξέα. Το έλαιο νυχτολούλουδου έχει χρησιμοποιηθεί για θεραπεία δερματικών παθήσεων όπως το έκζεμα, η ψωρίαση και η ακμή ενώ παράλληλα προτείνεται η κατανάλωση του κατά την κύηση για την πρόληψη της προεκλαμψίας και για την καταπολέμηση του PMS, (ευερεθιστότητα, πόνος μαστών, κατακράτηση υγρών) του πόνου στο στήθος, της ενδομητρίωσης, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και των εξάψεων.

Στα φαρμακεία θα βρείτε κάψουλες με έλαιο νυχτολούλουδου.

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο, τον διατροφολόγο και τον φαρμακοποιό σας πριν την κατανάλωση του.

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα