Η αγαπημένη και πολύ υπομονετική ψυχολόγος μου με έβαλε κάποτε να κάνω μια άσκηση: έπρεπε για μία εβδομάδα να συμπληρώσω τουλάχιστον τέσσερες ενέργειες κάτω από τους ακόλουθους τίτλους:

  • Έχω ανάγκη από…
  • Θέλω τη βοήθεια σου για…
  • Θέλω να…

Ένας από τους σκοπούς της συγκεκριμένης άσκησης ήταν για να με βοηθήσει να καταλάβω πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις ανάγκες και τις επιθυμίες μου που συχνά συγχέονται.

Για να γίνω πιο κατανοητή σκέψου αυτό: ο άνθρωπος έχει ανάγκη από ύπνο για να λειτουργήσει. Ένα βράδυ μπορείς να μείνεις σπίτι και να κοιμηθείς για 8 ώρες και το επόμενο πρωινό να σε βρει ξεκούραστο και αναζωογονημένο. Το ίδιο βράδυ μπορείς να βγεις έξω με τους φίλους σου, να πιείτε μερικά ποτά παραπάνω, να φάτε ένα «βρώμικο» σάντουιτς και το επόμενο πρωί να σε βρει με έλλειψη ύπνου, ένα ελαφρύ hangover και έναν πιθανό κίνδυνο απόλυσης αν δεν σηκωθείς από το κρεβάτι…ΤΩΡΑ!

Έλα, όμως που η ψυχολογία σου εκείνο το βράδυ ήταν χάλια και είχες «ανάγκη» να δεις τους φίλους σου, να χαλαρώσεις, να ξεφύγεις από την καθημερινότητα με την πίεση και τις ευθύνες, να γνωρίσεις νέο κόσμο, να χαλάσεις το πρόγραμμα της υγιεινής διατροφής, να γελάσεις, να είσαι ευτυχισμένος!

Όπως είναι καταλαβαίνεις, η ανάγκη για ύπνο είναι βιοτικής σημασίας αλλά κάποιες φορές οι επιθυμίες αποκτούν πιο ζωτικό νόημα.

Όταν αισθάνεσαι μπερδεμένος ανάμεσα στα «χρειάζομαι» και τα «θέλω» σκέψου πως μετά την επιβίωση ο πιο σημαντικός στόχος για ό,τι μα ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας είναι για να είμαστε ευτυχισμένοι. Διαφορετικά, για ποιο λόγο ζούμε;