Η αυτοπεποίθηση σίγουρα δεν έρχεται με μαγικό ραβδάκι, ούτε με υπνοθεραπεία όπου ξυπνάς ένα πρωινό και ξαφνικά αισθάνεσαι άλλη σιγουριά για τον εαυτό σου. Η μειωμένη αυτοπεποίθηση το πιθανότερο είναι να έχει αίτια στην παιδική ηλικία και να χρειάζεται ανάλυση και τροποποίηση των αιτίων που την προκάλεσαν για να μπορέσει το άτομο να ανακτήσει μια ιδιότητα που είχε και για κάποιους λόγους χάθηκε.

Ναι, γιατί αυτοπεποίθηση είχαμε και μπορούμε να έχουμε όλοι! Αν πέρα από την ανάλυση, ψάχνετε κάποιους απλούς και πρακτικούς τρόπους για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή σας, ακολουθούν τα πιο ωφέλιμα tips:

1. Αντιμετωπίστε με ειλικρίνεια τον εαυτό σας

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη ματαιοφροσύνη και την αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση χτίζεται πάνω στην αυτογνωσία. Δεν ωφελεί ούτε να υποτιμάτε, αλλά ούτε και να υπερβάλλετε για τις δεξιότητες σας. Γνωρίζετε ποια είναι τα δυνατά και ποια είναι τα αδύναμα σημεία σας. Ενισχύστε τα πρώτα, αποδεχτείτε και προσπαθήστε να αμβλύνετε τα δεύτερα (μην έχετε την προσδοκία να εξαφανιστούν, δεν είναι ρεαλιστικό).

Α, και αποφύγετε τους κόλακες, δεν θα σας πάνε μπροστά…

2. Πείτε Όχι

Αν έχετε δυσκολία να αρνείστε από επιπλέον εργασίες μέχρι εξόδους με ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να σας πουν, τότε μπαίνετε σε μια φάση αυξανόμενου στρες και εξάντλησης, παράγοντες που μειώνουν την αυτοπεποίθηση. Σκεφτείτε το απλά: πως να αποδώσετε τα μέγιστα στη δική σας εργασία, αν στο ενδιάμεσο κάνετε τις δουλειές όλων των άλλων; Βάλτε το “Όχι” στο καθημερινό λεξιλόγιο σας και δεν θα το μετανιώσετε.

3. Αναζητήστε τις μικρές νίκες

Όλοι, καθημερινά, έχουμε και από ένα μικρό κατόρθωμα που επειδή δεν είναι τεράστιας σημασίας έχουμε την τάση να το μειώνουμε ή να το ξεχνάμε. Ωστόσο, αν μπείτε στη διαδικασία να αναγνωρίσετε αυτή τη μικρή νίκη και να πείτε ένα “μπράβο” στον εαυτό σας, θα μπορέσετε να χτίσετε σταθερά την αυτοπεποίθησή σας. Για παράδειγμα αν κάνετε διάδρομο στο γυμναστήριο, και αυξήσατε την ταχύτητα ή την κλίση, αυτή είναι μια μικρή νίκη που αξίζει να την αποδώσετε στις ικανότητες σας.

4. Η βοήθεια της σωματικής άσκησης

Και μιας και στο προηγούμενο παράδειγμα έγινε αναφορά στη γυμναστική, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η σωματική άσκηση είναι μια διαδικασία που ενισχύει σημαντικά την αυτοπεποίθηση για πολλούς λόγους: Πρώτον, με τη συστηματική άσκηση θα έχετε συνέχεια μικρές νίκες. Δεύτερον, θα βλέπετε το σώμα σας να αλλάζει και αυτό θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση που σχετίζεται με την εξωτερική εμφάνιση. Τρίτον, η γυμναστική πετυχαίνει την ισορροπία ανάμεσα στο μυαλό και το σώμα ενώ παράλληλα βοηθά το σώμα να παράγει περισσότερες ενδορφίνες, τις ορμόνες της καλής διάθεσης. Να συνεχίσω ή το πιάσατε το νόημα;

5. Βρείτε έναν άνθρωπο που σας εμπνέει

Κάποιοι θα τον χαρακτήριζαν “μέντορα”. Σημασία έχει να πρόκειται για έναν άνθρωπο που θα επιλέξετε με την καρδιά, επειδή θα καταλάβετε τις αγνές προθέσεις του, θα θαυμάζετε για τις ικανότητες του, θα έχετε διαπιστώσει πως οι συμβουλές του σας βοηθούν και τέλος, θα είναι αυτό το άτομο που θα σας χτυπά φιλικά τον ώμο και θα σας πει “καλά τα κατάφερες”.

6. Επιμεληθείτε την εμφάνιση σας

“Dress for Success” που λένε και οι Αμερικάνοι. Μια προσεγμένη εμφάνιση, πάντα μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα με τον εαυτό μας. Αντίθετα, μια ατημέλητη εμφάνιση φανερώνει και μια ανάγκη να περάσετε απαρατήρητοι. Δε χρειάζεται. Ο κόσμος έχει ανάγκη και τη δική σας παρουσία.

7. Δυναμισμός, όχι Επίθεση

Η επιθετικότητα πηγάζει από την ανασφάλεια και τα κόμπλεξ. Μπορείτε να εκφράζεστε με δυναμισμό και σιγουριά, δίχως να επιβάλετε την άποψη σας ή τον τρόπο που θέλετε να γίνονται τα πράγματα. Αυτή είναι η βασική διαφορά ανάμεσα στην αυτοπεποίθηση και την ανασφάλεια.