Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα πως οι φίλοι μου πρέπει να με αγαπούν πολύ γιατί εξακολουθούν να θέλουν να πηγαίνουμε σε εστιατόρια μαζί. Η αλήθεια είναι πως όταν πεινάω, θυμώνω…πολύ! Όταν πεινάω, ΠΕΙΝΑΩ, θέλω να φάω εκείνη τη στιγμή και με πιάνει εκνευρισμός όσο περιμένω να με σερβίρουν. Συνήθως γκρινιάζω αλλά επειδή δεν μου αρέσει να με χαρακτηρίζουν γκρινιάρα (επειδή είμαι), κάθομαι σε μια γωνιά αμίλητη και αγέλαστη, κοιτάζοντας καρτερικά στα μάτια τον σερβιτόρο. Όταν επιτέλους έχω το πιάτο με το φαγητό μπροστά μου, είμαι έτοιμη να ασκήσω βία αν κάνει κάποιος το λάθος και πάρει μπουκιά πριν από εμέναjoe-does-not-share-food

Ναι, έχω πραγματικά ταυτιστεί με τον Τζόι από τα Φιλαράκια (“Joey doesn’t share food”) σε αυτό το θέμα. Έχω κάνει την 4χρονη φίλη μου, Μυρτώ, να κλάψει επειδή δεν μοιράστηκα ποτέ τα καλαμάκια χοιρινό μαζί της.joe-does-not-share-food-2

Αν η παραπάνω περιγραφή θυμίζει αρκετά τον εαυτό σας, θα χαρείτε να μάθετε πως υπάρχει επιστημονική εξήγηση για την οξύθυμη συμπεριφορά σας όταν πεινάτε: Στην πραγματικότητα δεν είναι η πείνα που σας προκαλεί τη συμπεριφορά “Κόναν ο Βάρβαρος” αλλά τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη για να λειτουργήσει και όταν τα επίπεδα της συγκεκριμένης ουσίας είναι χαμηλά, αδυνατεί να διαχειριστεί έντονες εργασίες όπως το θυμό και τον αυτοέλεγχο.

Το συγκεκριμένο συμπέρασμα έχει υποστηριχτεί από πολλές μελέτες και από μία πρόσφατη που αναφέρει πως η χαμηλή γλυκόζη συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα μεταξύ των παντρεμένων ζευγαριών.

Παράλληλα τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα κάνουν τον οργανισμό να αντιδρά απελευθερώνοντας  επινεφρίδια και γενικά προκαλείται μια ορμονική διαταραχή που έχει ως συνέπεια νευρικότητα, ζάλη αλλά και θυμό.

Ποιοι είναι οι πιο επιρρεπείς σε αυτή την κατάσταση; Όσοι παραλείπουν το πρωινό γεύμα, καταναλώνουν τροφές με πολλή ζάχαρη και γενικά, επεξεργασμένες τροφές με πολλά λιπαρά και συντηρητικά που συναντούμε συχνά στο junk food και τα προμαγειρεμένα γεύματα.

Πρωινό με φυτικές ίνες

Πρωινό με φυτικές ίνες

Πως μπορεί να περιοριστεί η αίσθηση πείνας και κατά επέκταση ο εκνευρισμός: Είναι σημαντικό να αποφεύγονται τα γλυκά, και γενικά η ζάχαρη και το λευκό ψωμί. Η καθημερινή διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες που μας χορταίνουν ενώ παράλληλα  διατηρούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, και φυσικά, δεν ξεχνάμε πως το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας, ειδικά αν είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες!

Μεταξύ μας, ο Τζόι, ήταν πολύ τρομακτικός σε αυτές τις σκηνές…