Έχω με τις φίλες μου ένα γκρουπ στο Viber όπου λέμε πραγματικά “το μακρύ και το κοντό μας”, και τελικά διαπίστωσα πως αυτή η επικοινωνία δρα αγχολυτικά για εμένα.

Ή έχεις παρατηρήσει πως καμιά φορά η μέρα κυλάει πιο ήρεμα επειδή έχεις κανονίσει συνάντηση με τους φίλους μετά το γραφείο;

Οι φίλοι κάνουν καλό στην υγεία μας, ψυχική και σωματική, και η επιστήμη ενισχύει αυτή την άποψη για τους εξής λόγους:

Οι φίλοι σε βοηθούν να τρως καλύτερα 

Μια μελέτη του Social Influence συγκέντρωσε 38 έρευνες που αποδείκνυαν πως οι διατροφικές μας συνήθειες επηρεάζονται από τις κοινωνικές μας επαφές. Έτσι, αν έχεις φίλους-οπαδούς της υγιεινής διατροφής είναι πολύ πιθανό να μην επιλέξεις τη μακαρονάδα με την κρέμα γάλακτος αλλά το ψαρονέφρι με τη σαλάτα. Αν πάλι,  η ιδανική έξοδος με τους φίλους περιλαμβάνει burgers, σουβλάκια και πίτσα…τότε κλείστε και μια έξοδο σε μικροβιολογικό εργαστήριο για να σας μετρήσουν τη χοληστερίνη!

Σου δίνουν το κίνητρο για άσκηση

Έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν κάποιος γυμνάζεται μαζί με φίλο ή φίλους του, έχει περισσότερες πιθανότητες να ακολουθεί με συνέπεια το προπονητικό του πρόγραμμα. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή ο ένας παρακινεί τον άλλον ή επειδή κατά βάθος ο ένας θέλει να εντυπωσιάσει τον άλλον. Σε κάθε περίπτωση, η φιλία δίνει ώθηση για εκγύμναση.

Εξασφαλίζουν καλές συνθήκες εργασίας

Σύμφωνα με δημοσκόπηση το άτομο που διατηρεί φιλία με συνάδελφο έχει 50% περισσότερες πιθανότητες να είναι ευχαριστημένο από τη δουλειά του και είναι 7 φορές πιο πιθανό να αφοσιωθεί στο εργασιακό του αντικείμενο σε σχέση με εκείνον που δεν έχει φίλους στον εργασιακό χώρο.

Η παιδική φιλία σε προφυλάσσει από την κατάθλιψη

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε δεκάχρονα κορίτσια με καταγωγή από τον Καναδά που είχαν την προδιάθεση να εμφανίσουν κατάθλιψη, διαπιστώθηκε πως μείωσαν τις πιθανότητες εμφάνισης, όταν είχαν τουλάχιστον ένα φίλο από την παιδική ηλικία τους.

Βοηθούν τη σχέση σου

Βάσει πρόσφατης έρευνας που δημοσιεύθηκε στο journal Personal Relationships  στα ζευγάρια που βγαίνουν διπλά ραντεβού ή που κάνουν δραστηριότητες με άλλα ζευγάρια παρατηρήθηκε ενίσχυση της ερωτικής τους ζωής.

Τέλος, δεκαετής έρευνα που διεξήχθη σε ηλικιωμένους κατοίκους της Αυστραλία απέδειξε πως όσοι είχαν δυνατές φιλίες, είχαν 22% λιγότερες πιθανότητες να αποβιώσουν αφού η συνολική τους υγεία, και ειδικά η υγεία της καρδιάς, ήταν σε πολύ καλά επίπεδα.

Με λίγα λόγια, η φιλία είναι όντως δώρο ζωής!