Άλλοι το έχουν περιγράψει ως κεραμίδα, άλλοι ως κεραυνό, άλλοι ως πεταλούδες στο στομάχι, η Κατερίνα Κούκα έχει ερμηνεύσει τον στίχο ‘’Μόλις σε είδα, είπα φέρτε σεισμογράφο’’ και το περίεργο είναι πως όποια περιγραφή κι αν δοθεί για τον έρωτα δεν είναι υπερβολή.

Τα συμπτώματα που βιώνει το σώμα μας όταν ερωτευόμαστε, ζάλη, σφίξιμο στο στομάχι, ταχυκαρδία, δεν είναι δημιούργημα του μυαλού μας, πραγματικά συμβαίνουν. Γιατί νιώθουμε έτσι;

Η επιστήμη έχει δώσει την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα «Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη»:

Ο έρωτας κι άλλα ναρκωτικά…

Όταν ερωτευόμαστε ο εγκέφαλος εκκρίνει το αγαπημένο του χημικό, τη ντοπαμίνη. Η ίδια χημική ουσία παρατηρείται στους εθισμένους με τον τζόγο και τα ναρκωτικά. Λόγω της ντοπαμίνης που εκκρίνεται, ο ένας εθίζεται στον άλλον και τα καλά νέα είναι πως η ντοπαμίνη μπορεί να εκκρίνεται και μετά το στάδιο του ενθουσιασμού.

Δενόμαστε

Η χημική ουσία που ηρεμεί και δένει τα ζευγάρια λέγεται οξυτοκίνη. Είναι η ουσία που κρύβεται πίσω από τα χάδια, τα φιλιά και τις αγκαλιές ενώ η ίδια ουσία εκκρίνεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Με λίγα λόγια χάρη στην οξυτοκίνη προκαλείται ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον άλλον/η. Αν ξαφνικά, σας έχασαν τα μπαράκια της πόλης και προτιμάτε να μείνετε αγκαλιά με το ταίρι σας και να παρακολουθήσετε ταινία να ξέρετε πως φταίει η οξυτοκίνη.

Όλα ξεκινούν από το φιλί

Η τεστοστερόνη έχει συνδεθεί κυρίως με το αντρικό φύλο επειδή τα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης είναι αυξημένα στους άντρες και ανιχνεύονται και στο σάλιο τους. Μια θεωρία λοιπόν συνδέει το φιλί με την αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης που οδηγεί στη δημιουργία έντονης σεξουαλικής διάθεσης. Μάλλον, βάσιμη είναι η θεωρία…

“Μύρισε” έρωτας

Μπορεί ο έρωτας να έχει συνδεθεί κυρίως με την αίσθηση της όρασης, (“έρωτας με την πρώτη ματιά”, “ο έρωτας είναι τυφλός”) αλλά στην πραγματικότητα η όσφρηση παίζει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο. Μπορεί να μην έχει τεκμηριωθεί ακόμη, αλλά πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι φερομόνες, οι χημικές ουσίες της ερωτικής έλξης, εκκρίνονται και βάσει της μυρωδιάς που μας αφήνει ο άλλος/η. Ίσως έτσι να εξηγείται η εμμονή των γυναικών (κυρίως) να κοιμούνται φορώντας το t-shirt του συντρόφου τους.

Τελικά, ακόμα και στο μυστήριο του έρωτα, η επιστήμη δίνει την απάντησή της!

Το παρόν άρθρο είναι ενημερωτικού κι όχι επιστημονικού χαρακτήρα