Το μέγεθος (λένε) δεν μετράει γι’ αυτό και δεν στεκόμαστε στο ύψος των Χόμπιτ αλλά στην ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία τους. Αν παρακολουθήσατε προσεκτικά τις ταινίες της τριλογίας του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και την πρώτη ταινία «Χόμπιτ», μετά την 5η φορά (συνήθως), θα μπορέσετε να πάρετε αυτά τα πολύτιμα μαθήματα ζωής:

Η φιλία είναι η πιο σημαντική αξία

Δεν ξέρω αν φταίει που οι ήρωες είναι γένους αρσενικού. Δεν ξέρω αν ο Φρόντο με τον Σαμ συζητούσαν για μπάλα όταν προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τα Νάζγκουλ, αλλά η στήριξη που παρέχει ο Σαμ στον Φρόντο είναι συγκινητική. Το ίδιο ισχύει για όλη τη συντροφιά του δαχτυλιδιού με τα Χόμπιτ, τους Νάνους, τα Ξωτικά και τους Ανθρώπους. Ηθικό δίδαγμα: Οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγουμε και μπορούμε να στραφούμε σε εκείνους όταν έχουμε ανάγκη από ηθική και πρακτική υποστήριξη.

Το χρήμα δεν είναι τόσο σημαντική αξία

Στην ταινία «Χόμπιτ» μαθαίνουμε πως οι Νάνοι θα προτιμούσαν να πεινάσουν παρά να μοιραστούν τον πλούτο τους. Όταν όμως ο αρχηγός των Νάνων, Θόριν, βρισκόταν στο νεκροκρέβατο του, συνειδητοποίησε πως έκανε μεγάλο λάθος δηλώνοντας πως «Αν δίναμε μεγαλύτερη αξία στο φαγητό, την ευθυμία και το τραγούδι παρά στο να μαζεύουμε χρυσάφι, θα ζούσαμε σε έναν καλύτερο κόσμο». Τι άλλο να προσθέσει κανείς…

Μην κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλο

Ας μιλήσουμε ειλικρινά, ούτε τα Χόμπιτ αλλά ούτε και οι Νάνοι σχηματίζουν ομάδα μπάσκετ. Ωστόσο, ποιος κατόρθωσε να καταστρέψει το δαιμονικό δαχτυλίδι; Ο μικροσκοπικός Φρόντο. Τι μας δείχνει αυτό; Πως όλοι κρύβουμε μέσα μας έναν μικρό γίγαντα κι όπως λέμε εμείς οι τυπικές Μεσογειακές γυναίκες στις Σουηδές φίλες μας, «τα καλύτερα αρώματα μπαίνουν σε μικρά μπουκαλάκια». Γενικά, μια ενδεχομένως λιγότερο εντυπωσιακή εμφάνιση μπορεί να καλύπτει μια υπέροχη προσωπικότητα!

Vivere pericolosamente ή αλλιώς take a walk on the wild side ή αλλιώς πείτε ναι, στην περιπέτεια (ελεύθερη μετάφραση όλα)

Ο Μπίλμπο Μπάγκινς ξέφυγε τελείως από τα ήθη τις φυλής του και δεν δίστασε να φύγει από το Σάιρ προκειμένου να ξεκινήσει το πιο συναρπαστικό ταξίδι της ζωής του. Κάθε φορά που λέμε όχι σε ένα ρίσκο ή πρόκληση, μήπως λέμε όχι σε μια από τις καλύτερες εμπειρίες της ζωής μας;