Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών με τον τίτλο “Μάθε που ψηφίζεις 2023“, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με το εκλογικό τμήμα όπου θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που διεξάγονται στις 8 και 15 Οκτωβρίου. Η αντίστοιχη πλατφόρμα έχει ανανεωθεί και είναι πλέον διαθέσιμη για χρήση.

Για να βρουν το εκλογικό τμήμα όπου θα ψηφίσουν, οι πολίτες πρέπει να συμπληρώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία σε αντίστοιχα πεδία, όπως το επώνυμο, το όνομα, το όνομα του πατέρα, το όνομα της μητέρας και την ημερομηνία γέννησης. Έπειτα, το εκλογικό τμήμα εμφανίζεται στην οθόνη τους.

Τί ισχύει για τους ετεροδημότες

Σημειώνεται ότι για τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δεν θα ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών, που εφαρμόζονται μόνο στις βουλευτικές εκλογές. Ως εκ τούτου, οι ετεροδημότες πρέπει να ψηφίσουν στον δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι, αντί για τον τόπο κατοικίας τους.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εφαρμόσει αλλαγές στον τρόπο εκλογής δημάρχου και περιφερειάρχη, καταργώντας την απλή αναλογική. Η εκλογή τους θα εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, εάν επιτευχθεί ποσοστό άνω του 43%. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατό, θα διενεργείται επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων. Επιπλέον, εάν ο πρώτος υποψήφιος λάβει ποσοστό ψήφων έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Όσον αφορά τον αριθμό των ψηφοδελτίων που θα συμπληρώσουν οι ψηφοφόροι, αυτός εξαρτάται από τον αριθμό των εδρών στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια σε κάθε εκλογική περιφέρεια.

Πόσους σταυρούς βάζουμε

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν υπέρ 1, 2 ή 3 υποψηφίων σε δήμους που εκλέγουν έως και 19 μέλη. Αν ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 25, τότε οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίσουν υπέρ 4 υποψηφίων, κατά το ανώτατο όριο που επιτρέπεται.

Για την εκλογή περιφερειακών συμβούλων, οι ψηφοφόροι ψηφίζουν ως εξής:

  • Ένα σταυρό σε περιφέρειες όπου εκλέγεται 1 σύμβουλος.
  • Έναν ή δύο σταυρούς σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 2 έως 7 σύμβουλοι.
  • Έως και τρεις σταυρούς σε περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως 12 μέλη.
  • Έως και τέσσερις υποψηφίους συμβούλους σε εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.

Αυτές οι κανονιστικές διατάξεις και πληροφορίες έχουν ως στόχο να διευκολύνουν τους πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συμμετάσχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.