To Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, καθώς πρόκειται για την εποχή που η φύση ανανεώνεται και αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της, συμβολίζοντας την αιώνια νίκη της ζωής απέναντι στον θάνατο. Στη διάρκεια της εβδομάδας των Παθών που εκτείνεται από το Σάββατο του Λαζάρου και φτάνει μέχρι την Ανάσταση, η έντονη συγκινησιακή φόρτιση και η κατανυκτική ατμόσφαιρα, παραχωρούν τη θέση τους στην ευφορία, στην αναγέννηση και στη χαρά.

Μόνο τυχαίο δεν είναι άλλωστε το γεγονός ότι το ελληνικό Πάσχα είναι ξακουστό στα πέρατα του κόσμου, καθώς κάθε περιοχή της χώρας μας προσφέρει τα δικά της ξεχωριστά ήθη και έθιμα, «βάφοντας» με το δικό της ιδιαίτερο χρώμα τις γιορτινές αυτές μέρες. Έτσι και στα νησιά του Αιγαίου, του αρχιπελάγους μας, όπου το απέραντο γαλάζιο του ουρανού μπλέκει με την αρμονία της θάλασσας, μπορούμε να ανακαλύψουμε πολλά νησιά, τα οποία διαθέτουν τον δικό τους ξεχωριστό πασχαλινό στυλ. Ένα από αυτά είναι και η Πάρος, το κοσμοπολίτικο Κυκλαδονήσι που προσφέρει μια ανεπανάληπτη πασχαλινή εμπειρία σε όσους την επισκεφθούν!

Λίγο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα, η πρωτεύουσα της Πάρου, η γνωστή σε όλους μας Παροικία αρχίζει να φοράει τα «γιορτινά» της για να υποδεχθεί τους χιλιάδες επισκέπτες του νησιού. Τα σοκάκια ασβεστώνονται και όλα τα σπίτια των ντόπιων κατοίκων ζουν στους κατανυκτικούς ρυθμούς της Μεγάλης Εβδομάδας. Ακόμη και το πιο μικρό παρεκκλήσι πλημμυρίζει από τον μυσταγωγικό χαρακτήρα και τις πιο γοητευτικές ψαλμωδίες, οι οποίες μας υπενθυμίζουν την πορεία του Ιησού μέχρι το θαύμα της Ανάστασης. Επίκεντρο των θρησκευτικών εκδηλώσεων δεν θα μπορούσε παρά να είναι η Εκατονταπυλιανή, η οποία είναι γνωστή για τον επιβλητικό και μεγαλειώδη χαρακτήρα της. Ωστόσο, πέραν της πρωτεύουσας σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν γραφικές εκκλησίες και έθιμα που είναι μοναδικά, με την Νάουσα, την Μαρπήσσα, τον Πρόδρομο, την Λαγκάδα και τις Λεύκες να αποτελούν Must-see προορισμούς που αξίζει να επισκεφθείτε!

Την Μεγάλη Πέμπτη, oι ετοιμασίες ξεκινάνε από πολύ νωρίς, καθώς μετά την συμβολική αποκαθήλωση του Κυρίου από τον Σταυρό ξεκινάει στις εκκλησίες του νησιού ο στολισμός του επιταφίου. Μέσα σε ένα κλίμα κατάνυξης και ευλάβειας, οι συνθέσεις του επιταφίου από πλήθος διαφορετικών ανθών φανερώνουν την συμμετοχή της αιγαιοπελαγίτικης φύσης στο θείο δράμα. Στη Νάουσα, το Μοιρολόι της Παναγίας αυξάνει την συγκινησιακή φόρτιση, καθώς οι γυναίκες του χωριού ψάλουν ένα παραδοσιακό θρηνητικό τραγούδι καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, που μένει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη.

Όταν ξημερώνει η Μεγάλη Παρασκευή, όλες οι καμπάνες στις εκκλησιές του νησιού χτυπούν πένθιμα και πολλά χωριά έχουν τα δικά τους μοναδικά έθιμα που πλαισιώνουν την πατροπαράδοτη περιφορά του επιταφίου. Στον Πρόδρομο, οι κάτοικοι του χωριού μαγειρεύουν την παραδοσιακή ρεβυθάδα, ένα γευστικό φαγητό με έντονο συμβολικό χαρακτήρα, καθώς είναι αφιερωμένο στους νεκρούς. Επίσης, ένα πολύ ιδιαίτερο τελετουργικό μπορούμε να συναντήσουμε στη Λαγκάδα και συγκεκριμένα στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, στο οποίο ένας ιεράς κουβαλάει το σταυρό του Μαρτυρίου στον ώμο του, ανεβαίνοντας σε ένα ύψωμα, το οποίο συμβολίζει τον Γολγοθά που ανέβηκε ο Ιησούς. Παράλληλα, πολλές αναπαραστάσεις πραγματοποιούνται στη διάρκεια της περιφοράς του επιταφίου και σε άλλες τοποθεσίες της Πάρου, με τους ντόπιους να αναπαριστούν τις διάφορες φάσεις του Θείου Δράματος και σκηνές από τη ζωή του θεανθρώπου. Στην Εκατονταπυλιανή, μέσα σε κλίμα συγκίνησης, η χορωδία ψέλνει το τροπάριο «Έραναν τον Τάφο», ενώ ροδοπέταλα πέφτουν από τον τρούλο του περίφημου ναού. Όταν πλέον το ρολόι δείξει 12, όλοι οι επιτάφιοι των μεγάλων εκκλησιών της Παροικιάς συναντώνται στο λιμάνι και στο παραλιακό δρόμο απλώνεται ένα ποτάμι πιστών, δημιουργώντας ένα μοναδικό θέαμα.

Φτάνοντας στο Μεγάλο Σάββατο, όλη η Πάρος ζει και αναπνέει για το χαρμόσυνο γεγονός της Ανάστασης. Εάν σας βγάλει ο δρόμος προς την Μαρπήσσα, θα έχετε την ξεχωριστή ευκαιρία να βιώσετε από κοντά την πρώτη Ανάσταση, όπου πραγματοποιείται η περιφορά της εικόνας της Αναστάσεως με τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του οικισμού. Όταν μάλιστα το ρολόι δείξει 12 ακριβώς και περάσουμε στην Κυριακή του Πάσχα, τότε όλη η Πάρος κυριολεκτικά παίρνει φωτιά από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα που σκάνε από άκρη σε άκρη σε όλο το νησί. Όταν ξημερώσει η ημέρα του Πασχα, σε όλο το νησί στήνονται υπαίθρια γλέντια με νησιώτικη μουσική, άφθονο φαγητό, χορό και ξεφάντωμα, ενώ στην Μαρπήσσα αναβιώνει το έθιμο της κούνιας, το οποίο έχει τις καταβολές του στην αρχαία Ελλάδα. Συμβολίζοντας τη δέσμευση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους, στην πλατεία του οικισμού, στήνεται μία κούνια, στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές, ενώ οι παρευρισκόμενοι τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια. Στη συνέχεια από τη σκυτάλη στις γιορτινές εκδηλώσεις από τη Μαρπήσσα παίρνει η Νάουσα, όπου στη διάρκεια της περιφοράς των εικόνων των ναών της Παντάνασσας και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ζωντανεύει το «εκρηκτικό» έθιμο των «μπουρλοτιέρηδων». Έχοντας τις ρίζες του στην Επαναστάση του 1821, οι «μπουρλοτιέρηδες» συνηθίζουν να διακόπτουν την πορεία της πομπής με βαρελότα και καπνογόνα, δημιουργώντας μια μοναδική γιορτινή (και θορυβώδη) ατμόσφαιρα!

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε διαβάζοντας τα παραπάνω, το Πάσχα στη Πάρο είναι ιδιαίτερο και μαγευτικό, αποτελώντας μια ξεχωριστή εμπειρία που αξίζει να τη ζήσετε! Για να βιώσετε από κοντά τη μαγεία του Πάσχα στην Πάρο, το πρώτο πράμα που θα πρέπει να έχετε κλείσει είναι τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σας! Και φυσικά η καλύτερη επιλογή δεν είναι άλλη από τη Let’s Ferry! Μία βόλτα στο www.letsferry.gr από το smartphone ή το tablet σας, είναι αρκετή για να συγκρίνετε τιμές και να βρείτε τα δρομολόγια εκείνα για την Πάρο, που πραγματικά σας συμφέρουν. Εύκολα και απλά το εισιτήριο σας για τον επόμενο προορισμό σας βρίσκεται στα χέρια σας σε… χρόνο dt!

Δεν χρειάζεται τίποτα άλλο, φτιάξτε τη βαλίτσα σας, εφοδιαστείτε με θετικά vibes και… ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!  ‘