Μαθητές σε ολόκληρο τον κόσμο επιστρέφουν τις τελευταίες εβδομάδες στα σχολεία τους, ακόμη και εάν ο πλανήτης συνεχίζει να μάχεται τον Covid-19. Αυτό δεν θα πρέπει να μας πτοεί ως γονείς γιατί υπάρχουν πολλοί τρόποι να προστατέψουμε τα παιδιά μας και εμάς τους ίδιους από το ιό.

Πέρα από τα απαραίτητα μέτρα και τις οδηγίες των εκπαιδευτικών, οφείλουμε και εμείς να ενημερώσουμε καταλλήλως τα παιδιά μας.

Το πιο σημαντικό είναι να περάσουμε στα μικρά μας την φιλοσοφία της υγιεινής και μετά θα είμαστε πιο ήσυχοι για την παραμονή τους στο σχολείο. Τα παιδιά μπορεί να είναι μικρά αλλά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε.

Covid-19 και σχολεία: Μερικές συμβουλές για να προστατέψουμε τα παιδιά μας

Η προσθήκη στο παιδικό σακίδιο

Φέτος, εκτός από το κολατσιό και τα παιχνίδια, βάζουμε και αντισηπτικό καθώς και έξτρα μάσκες στο σακίδιο του παιδιού μας. Του επισημαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να πλένει τα χεράκια του συχνά και να χρησιμοποιεί το αντισηπτικό.

Προσοχή: τα παιδάκια μας έχουν την τάση να παίζουν με τα πράγματά τους. Τους λέμε ότι το αντισηπτικό δεν είναι παιχνίδι να το χρησιμοποιήσουν όλο μονομιάς χωρίς λόγο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην το χρησιμοποιούν σε υπερβολικό βαθμό καθώς χαλάει το pH του δέρματος. Όταν γυρίσουν σπίτι, καλό θα είναι να τους βάλουμε λίγη ενυδατική κρέμα στα χέρια ώστε να μην «σκάσουν».

Μακριά και αγαπημένοι

Για λίγο καιρό τα παιδιά μας θα πρέπει να κρατούν κάποιες αποστάσεις από τους φίλους τους. Τους βοηθάμε να κατανοήσουν ότι θα μπορούν να συνεχίσουν τα παιχνίδια με τα υπόλοιπα παιδιά αλλά καλό είναι να αποφύγουν να αγγίζουν ο ένας τον άλλον, να έρχονται πολύ κοντά και να αγκαλιάζονται. Να μην ανταλλάσσουν παιχνίδια μεταξύ τους, ο καθένας τα δικά του! Τα παιδιά είναι παρορμητικά και δεν σκέφτονται αμέσως αυτά που για εμάς είναι αυτονόητα.

Ακόμη και… το να πιάνονται στα χέρια μεταξύ τους για να τσακωθούν, καλύτερα να αποφευχθεί για λίγο καιρό, όσο συνεχίσει να ζει ο ιός ανάμεσά μας! Ή, για παράδειγμα, τους λέμε ότι προτιμάμε να παίξουμε κρυφτό παρά κυνηγητό, που πρέπει να πιάσει ο ένας τον άλλον. Τους δίνουμε παραδείγματα για όλα αυτά ώστε να γίνουμε καλύτερα κατανοητοί.

Βοηθάμε το παιδί να καταλάβει

Ίσως το πιο σημαντικό μέτρο από όλα είναι να εξηγήσουμε στο παιδί μας ακριβώς τι συμβαίνει. Δεν μιλάμε «μπεμπεκίστικα» όσον αφορά τον κορωνοϊό στο παιδί μας, αντιθέτως του εξηγούμε με απλά λόγια ότι υπάρχει μία αρρώστια και είναι σημαντικό να προσέχουμε όλοι για να μην αρρωστήσουμε.

Του εξηγούμε με αγάπη και υπομονή ότι για λίγο καιρό θα πρέπει να τηρεί κάποια μέτρα έτσι ώστε να μην αρρωστήσει κανείς . Δεν τρομοκρατούμε το παιδί μας σε καμία περίπτωση γιατί δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε κάποιο ψυχολογικό τραύμα στο ευαίσθητο μυαλό του.

Συζητάμε κάθε μέρα με το παιδί μας ώστε να μάθουμε τις συνήθειές του και ελέγχουμε εάν έχει καταλάβει όσα του έχουμε εξηγήσει. Και θα πάνε όλα καλά.