Ένας Έλληνας φωτογράφος, ο Γιάννης Μπεχράκης, κατάφερε με τον φακό του να αποτυπώσει το προσφυγικό δράμα  στο Αιγαίο και η εφημερίδα Guardian τον βράβευσε με τον τίτλο «Φωτογράφος της χρονιάς». Τι δήλωσε λίγο μετά την βράβευση του αποκλειστικά στο That’s Life.

«Σημαίνει επαγγελματική διάκριση. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο», ήταν τα πρώτα λόγια του κυρίου Μπεχράκη στο That’s Life μετά την βράβευση του από την βρετανική εφημερίδα.

Το μεταναστευτικό αποτυπώθηκε από τον φακό του Γιάννη Μπεχράκη στην πραγματική του διάσταση . Πως το έζησε από κοντά;

«Έχω αίμα πρόσφυγα. Και η γιαγιά μου και ο παππούς μου έφυγαν από την Σμύρνη το 1922. Με μάθανε να συγχωρώ και να κοιτάζω μπροστά. Μου είπαν πόσο δύσκολο ήταν το ταξίδι τους στη ζωή. Εγώ προσωπικά καλύπτω προσφυγικά θέματα σχεδόν 25 χρόνια. Θεωρώ γενικότερα ότι η μετακίνηση πληθυσμών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ιστορικά γεγονότα και το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε σε μια πολύ σημαντική στιγμή ενός προσφυγικού θέματος τεραστίων διαστάσεων. Προσπάθησα να είμαι κοντά σε αυτό το θέμα και να το καλύψω με σύνεση και ευαισθησία. Ελπίζω να κατάφερα να το πραγματοποιήσω με θετικό πρόσημο για εμένα προσωπικά, το επάγγελμα του φωτογράφου-δημοσιογράφου και πιο σημαντικό την απανταχού ανθρωπιά».

Ο Γιάννης Μπεχράκης έχει καλύψει μερικά από τα σημαντικότερα μεταναστευτικά ζητήματα. Μόλις πέρσι βρέθηκε τουρκοσυριακά σύνορα, όπου χιλιάδες Κούρδοι εγκατέλειψαν το Κομπανί, ενώ κάλυψε και την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας.

Φυσικά η διάκριση του Γιάννη Μπεχράκη και η βράβευσή του από τον Guardian σημαίνει πολλά για εμάς τους Έλληνες, καθώς η χώρα μας είναι η πρώτη… Γη της επαγγελίας για τα όνειρα των μεταναστών για ένα καλύτερο αύριο στον δυτικό κόσμο.

Όσο για τα έργα του; Δείτε τις φωτογραφίες του Γιάννη Μπεχράκη και το προσφυγικό δράμα αποτυπωμένο μέσα από τον φακό του…

Ο κύριος Γιάννης Μπεχράκης είναι φωτογράφος-δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters