Είναι κοινό μυστικό πως το να κάθεσαι χωρίς να κάνεις τίποτα μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σου.

Το να είσαι σε μία καρέκλα διαρκώς, σε έναν καναπέ ή σε ένα κρεβάτι μπορεί να σου δημιουργήσει πολλά προβλήματα και να σε βάλει σε μπελάδες.

Τα νέα είναι περισσότερο ανησυχητικά διότι σύμφωνα με έρευνες η καθιστική ζωή μπορεί να ευνοήσει και να οδηγήσει στην εμφάνιση του καρκίνου και μάλιστα η πιο «επικίνδυνη» ομάδα είναι αυτή των γυναικών.

Άρα αν είχες στο μυαλό σου- εδώ και καιρό- ότι θα πρέπει να βάλεις στην ζωή σου κίνηση, υγεία και χαρά πρέπει να το τολμήσεις και μάλιστα άμεσα.

1

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention», εξέτασε το δείγμα 70,000 ανδρών και 77,000 γυναικών (18,000 και 12,000 αντίστοιχα είχαν διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια 17 ετών).

Όταν οι επιδημιολόγοι από την Αμερικάνικη Αντικαρκινική Εταιρεία ανέλυσαν τα «δείγματα» ανακάλυψαν πως το να κάθεσαι δεν συνδεόταν άμεσα με την εμφάνιση καρκίνου στους άντρες που είχαν φυσιολογικό βάρος οι υπέρβαροι άντρες και γυναίκες που περνούσαν στον καναπέ τους 6 ώρες ημηρεσίως ήταν αυτοί που «χτυπήθηκαν» περισσότερο.

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που καθόταν λιγότερο από 3 ώρες αυτές που ξόδευαν περισσότερες ώρες –περίπου 6 και πάνω- εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, καρκίνο στις ωοθήκες και διαφόρων ειδών μελανώματα.

Την ίδια στιγμή μία προηγούμενη έρευνα έδειξε πως το 37% των γυναικών που καθόταν περισσότερο από έξι ώρες την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες θανάτου.

Οι επιστήμονες συνιστούν να περπατάμε περισσότερο, να κάνουμε εργασίες που θα μας χαλαρώνουν αλλά θα μας κρατάνε σε κίνηση και μάλιστα 5 λεπτά περπάτημα είναι αρκετά για να μας βοηθήσουν να έχουμε μία καλύτερη υγεία.

Άσε για λίγο laptop, κινητό και τηλεόραση και βγες για λίγο έξω…Κάνε μία σύντομη βόλτα και θα δεις πόσο καλύτερη θα είναι η ζωή σου!