Το αργό μαγειρεμένο χαμόν είναι ιδανικό για να ταΐσετε πολλούς καλεσμένους κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων. Μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή κρύο.

Υλικά

Για το μπούτι

  • 3 κιλά μπούτι, χωρίς κόκαλο
  • 600ml μπύρα τζίντζερ
  • 4 κομμάτια μίσχου τζίντζερ, ψιλοκομμένο
  • 4 κουταλιές της σούπας σιρόπι τζίντζερ από το βάζο

Για τη σάλτσα μουστάρδας

  • 200g πλήρους λιπαρών κρέμα γάλακτος
  • 6 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα πλήρης σε λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα Dijon
  • 2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα ολικής αλέσεως
  • πρέζα ζάχαρη άχνη
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160C.
  2. Για να φτιάξουμε το χοιρινό μπούτι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα που να ταιριάζει. Ρίχνουμε μέσα την μπύρα τζίντζερ και 1,2 λίτρα νερό ή τόσο όσο να καλύψει το μπούτι. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι, αφήνουμε να πάρει βράση και βράζουμε για λίγα λεπτά. Μεταφέρετε στο φούρνο για περίπου 2½ ώρες ή μέχρι να ψηθεί. Εναλλακτικά, σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2½ ώρες.
  3. Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220C.
  4. Αφαιρούμε την άρθρωση από το υγρό και, χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το δέρμα σε φέτες, αφήνοντας απλώς ένα πολύ λεπτό στρώμα.
  5. Στρώνουμε ένα ταψί με αλουμινόχαρτο κουζίνας, βάζουμε το μπούτι, το λιώνουμε στο ταψί και τυλίγουμε το αλουμινόχαρτο γύρω από το κρέας αφήνοντας το επάνω μέρος να φαίνεται. Καθαρίζουμε το λίπος και περιχύνουμε με το σιρόπι τζίντζερ. Σκορπίζουμε πάνω από το ψιλοκομμένο τζίντζερ και πιέζουμε ελαφρά να καλυφθεί το πάνω λίπος.
  6. Ψήνουμε στον ζεστό φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να γλασάρουν από πάνω.
  7. Για να φτιάξετε τη σάλτσα, ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί και αλατοπιπερώνετε.
  8. Κόβουμε το μπούτι σε λεπτές φέτες και σερβίρουμε ζεστό ή κρύο με τη σάλτσα.

Καλή απόλαυση!