Η μελιτζάνα parmigiana είναι τόσο εύκολη στην παρασκευή της και έχει υπέροχη γεύση. Είναι πιο απλό από τα λαζάνια και επίσης πιο ελαφρύ. Η σάλτσα ντομάτας μπορεί να να παγώσει για άλλο ένα εύκολο δείπνο.

Συστατικά

Για τη μελιτζάνα

  • 2 μεγάλες μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές φέτες πάχους περίπου 5mm
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100gr ρικότα
  • 100gr παρμεζάνα, τριμμένη (ή εναλλακτικό χορτοφαγικό σκληρό τυρί)
  • 100gr μοτσαρέλα, κομμένη σε φέτες
  • θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Για τη σάλτσα ντομάτας

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κόκκινο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • ένα καλό ελαιόλαδο
  • 2 x 400gr κονσέρβες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας ξερή ρίγανη
  • 125ml κόκκινο κρασί

Μέθοδος

  1. Αλείψτε τις φέτες μελιτζάνας με ελαιόλαδο και από τις δύο πλευρές για να καλυφθούν. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και ψήνουμε τις μελιτζάνες για λίγα λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Αφήστε στην άκρη όσο συνεχίζετε με τη σάλτσα ντομάτας.
  2. Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι με λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τη ρίγανη και το κρασί. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, ή μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220C.
  4. Σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους απλώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας στον πάτο της φόρμας. Προσθέτουμε μια στρώση από φέτες μελιτζάνας και απλώνουμε από πάνω άλλη μια στρώση σάλτσα ντομάτας.
  5. Από πάνω απλώνουμε τη μισή ρικότα και πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, αλάτι και πιπέρι. Συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις μέχρι να χρησιμοποιηθεί όλη η μελιτζάνα. Ολοκληρώστε με μια στρώση φέτες μοτσαρέλας με μια τελευταία πασπαλισμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε για 25 λεπτά.
  6. Σερβίρετε την παρμιτζιάνα ζεστή μαζί με μια πράσινη σαλάτα. Αυτό το πιάτο ξαναζεσταίνετε καλά αν σας περισσέψει.

Καλή επιτυχία!