Ο Paco Rabanne, ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής πιο γνωστός για τα μεταλλικά σύνολά του και τα σχέδια της διαστημικής εποχής της δεκαετίας του 1960, πέθανε σε ηλικία 88 ετών.

Ο θάνατος στο Portsall της Βρετάνης του Francisco Rabaneda y Cuervo, του ονόματος γέννησης του Paco Rabanne, επιβεβαιώθηκε από έναν εκπρόσωπο του ισπανικού ομίλου Puig, ο οποίος ελέγχει την ετικέτα Paco Rabanne από την οποία αποχώρησε πριν από δύο δεκαετίες.

«Μια σημαντική προσωπικότητα στον χώρο της μόδας, ήταν ένα τολμηρό, επαναστατικό και προκλητικό όραμα, που μεταδόθηκε μέσα από μια μοναδική αισθητική», δήλωσε ο Marc Puig, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Puig.

Γεννημένος σε ένα χωριό στην ισπανική περιοχή των Βάσκων το 1934, ο Rabanne μεγάλωσε στη Γαλλία και σπούδασε αρχιτεκτονική στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι.

Ξεκίνησε την καριέρα του σχεδιάζοντας τσάντες και παπούτσια υψηλής ποιότητας, προτού ασχοληθεί με τη μόδα, σχεδιάζοντας ρούχα και κοσμήματα με αντισυμβατικά υλικά όπως μέταλλο και πλαστικό.

Η πρώτη του συλλογή, την οποία περιέγραψε ως “αφόρετα φορέματα από σύγχρονα υλικά” ήταν κομμάτια από λωρίδες πλαστικού που συνδέονται με μεταλλικούς κρίκους, που φορούσαν ξυπόλητα μοντέλα σε μια παρουσίαση σε πολυτελές ξενοδοχείο του Παρισιού.

“Ο Πάκο Ραμπάν έκανε τις παραβάσεις μαγνητικές. Ποιος άλλος θα μπορούσε να προκαλέσει τις μοντέρνες Παριζιάνες να φωνάζουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο”, δήλωσε ο Χοσέ Μανουέλ Αλμπέσα, πρόεδρος του τμήματος ομορφιάς και μόδας της Puig.

Ο σχεδιαστής συνεργάστηκε με την οικογένεια Puig της Ισπανίας στα τέλη της δεκαετίας του 1960, λανσάροντας αρώματα που χρησίμευσαν ως εφαλτήριο για τη διεθνή επέκταση της εταιρείας.