Αν πίστευες πως η ευφυΐα σου είναι ένας αριθμός στο IQ test τότε ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις. Ως Ευφυΐα θεωρείται “η δυνατότητα του εγκεφάλου να σκέφτεται, να εκλογικεύει, να αντιλαμβάνεται αφηρημένες έννοιες, να λύνει προβλήματα και να μαθαίνει και κυρίως να κατανοεί και να προβλέπει”. (πηγή Βικιπαιδεία)

Εφόσον η ευφυΐα συνδέεται κι από τη δυνατότητα μάθησης, κατανόησης, πρόβλεψης και από την ικανότητα του ατόμου να βρίσκει λύσεις σε προβλήματα, αποτελεί και θέμα εξάσκησης, και οι ακόλουθες συνήθειες θα σας βοηθήσουν να την αυξήσετε:

Επινόησε καθημερινά νέες ιδέες

Μπορεί να είναι από το πως θα έλυνες το κυκλοφοριακό στην πόλη σου μέχρι πως θα εξασφαλίσεις περισσότερο χώρο στα ντουλάπια σου. Η δημιουργικότητα είναι η κινητήριος δύναμη του μυαλού και βρίσκει εφαρμογή σε πολλά πράγματα.

Διάβασε τα editorials σε εφημερίδες, περιοδικά, sites, blogs κτλ.

Το να αναλύεις τη γνώμη των άλλων ανθρώπων για διάφορα ζητήματα, σε ωθεί να αναπτύξεις τη δική σου άποψη με επιχειρήματα.

Διάβασε μυθιστορήματα

Η μυθοπλασία σου δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει διαφορετικές προσωπικότητες ανθρώπων οπότε σε βοηθά να έρχεσαι σε μια νοητή επαφή με άλλες οπτικές γωνίες.

Ψάξε για κάτι που δεν ξέρεις στο ίντερνετ

Μια άγνωστη λέξη. Η συνειδητοποίηση πως δεν θυμάσαι που οφείλεται ένα καιρικό φαινόμενο όπως το χαλάζι. Το γιατί σε υποχρεώνουν να ανεβάζεις το σκίαστρο του παραθύρου κατά την απογείωση και την προσγείωση του αεροπλάνου…Ακόμα και η πιο ασήμαντη πληροφορία αποτελεί μια ευκαιρία για γνώση.

Μοιράσου τις γνώσεις σου με άλλους ανθρώπους

Όταν αναλύεις τις γνώσεις που έχεις αποκτήσει με άλλα άτομα, έχεις την ευκαιρία να μάθεις τις δικές τους σκέψεις και να προκύψει μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών.

Κάνε μια λίστα με όλα όσα θέλεις να κάνεις καθημερινά αλλά και στο μέλλον

Βάλε σε μια τάξη τις σκέψεις σου, οργάνωσε αποτελεσματικά την καθημερινότητα σου και θέσε στόχους για το μέλλον.

Κάνε μια λίστα με όσα πραγματοποίησες

Αυτή η λίστα θα σε βοηθήσει να μειώσεις το στρες σου και να διαπιστώσεις πόσο παραγωγικός είσαι, δίνοντας σου την ώθηση να συνεχίσεις και να θέσεις νέους στόχους.

Κάνε μια λίστα με όσα δεν χρειάζεται να κάνεις

Κατάργησε παλιές συνήθειες που δεν σε ωφελούν. Αποφάσισε να παρακολουθήσεις λιγότερη τηλεόραση κι άνοιξε ένα βιβλίο. Υιοθέτησε ένα νέο χόμπι. Με λίγα λόγια, δώσε στο μυαλό σου την ευκαιρία να ξεκουραστεί και να γίνει σφουγγάρι που θα απορροφήσει νέες γνώσεις από το να απασχολείται με άχρηστες πληροφορίες και τοξικές σκέψεις.

Ακολούθησε την περιέργεια σου

Μια ταμπέλα για ένα μουσείο που δεν έχεις επισκεφτεί ποτέ. Μια έκθεση για την οποία διάβασες στο διαδίκτυο ή είδες σε αφίσα. Βρες το δρόμο που οδηγεί στην απάντηση των αποριών σου, μην τις προσπερνάς.

Παίξε “έξυπνα” παιχνίδια

Σκάκι, scrubble, sudoku, trivial persuit…οτιδήποτε βάζει το μυαλό να δουλέψει και σε ωθεί να αποκτήσεις νέες γνώσεις.

Επικοινώνησε με ενδιαφέροντες ανθρώπους

Κάποιος που γνώρισες σε ένα ταξίδι και ανταλλάξατε ενδιαφέρουσες απόψεις. Κρατήστε επαφή μέσω social media ή με άλλους τρόπους και συνεχίστε τον εποικοδομητικό διάλογο. Παρακολούθησε τις διαλέξεις ανθρώπων που σε εμπνέουν. Ρώτα ανθρώπους που θαυμάζεις πως κατόρθωσαν να κάνουν κάτι που εσύ “νομίζεις” πως δεν μπορείς να κάνεις ή πως κατέληξαν στην άποψη που γνωστοποιούν στους άλλους.

Βρες το χρόνο να κοιτάς το ταβάνι

Η στιγμές της απόλυτης ησυχίας και η θέαση ενός “λευκού καμβά” συχνά αποτελούν τις στιγμές της απόλυτης έμπνευσης.

Περπάτησε ή τρέξε

Η διαδικασία του περπατήματος ή του τζόκινγκ είναι ο καλύτερος τρόπος για να βάλεις σε τάξη τις σκέψεις σου, για να σκεφτείς νέες ιδέες και για να κάνεις μια νοητή επανάληψη όσων έμαθες σε μια μέρα.