Από τη σεφ Ντίνα Νικολάου
Πώς θα τρώγαμε το ρυζόγαλο και τις κρέμες χωρίς μπόλικη κανελίτσα; Θα υπήρχαν τα μπισκότα κανέλας; Και τι θα ήταν τα σιροπιαστά μας χωρίς το μυρωδάτο και κανελάτο σιρόπι τους; Εκτός από τις κλασικές της χρήσεις, είμαι εδώ για να σας προτείνω μερικές ιδιαίτερες ιδέες για να απολαύσετε το θεϊκό άρωμα της κανέλας στο έπακρο!
Αγορά και διατήρηση
- Προτιμώ να την αγοράζω από μπαχαράδικα, χύμα, για να ελέγχω το άρωμα και την κατάστασή της, ιδίως τα ξυλάκια.
- Σκόνη και ξυλάκια φυλάγονται σε γυάλινα βαζάκια, καλά κλεισμένα, για έως και 2 χρόνια.
Πώς χρησιμοποιώ τα ξυλάκια κανέλας
- Σε όλα σχεδόν τα σιρόπια (για μπακλαβά, ραβανί, σαραγλάκια κ.ά.).
- Για να αρωματίσω ξίδι.
- Σε κοκκινιστά κατσαρόλας με κρέας ή κοτόπουλο και σε όλες τις σάλτσες ντομάτας.
- Σε κόκκινο κρασί (γλυκό ή ξηρό) που θα ζεστάνω για ένα ζεστό καλωσόρισμα ένα κρύο χειμωνιάτικο βράδυ.
Πώς χρησιμοποιώ τη σκόνη κανέλας
- Στα περισσότερα ωμά ή καβουρδισμένα μείγματα μπαχαρικών (όπως το γκαραάμ μασαλά).
- Στην βελουτέ καροτόσουπα.
- Στον πουρέ καρότου, μαζί με πορτοκάλι.
- Στα ψητά μήλα, όπου τη βάζω στη γέμιση με ξηρούς καρπούς αλλά και στο σερβίρισμα.
- Για να πασπαλίσω κρέμες με βάση τη βανίλια και το γάλα, όπως το ρυζόγαλο, την καστάρντ ή την κρεμ μπρουλέ.
Διαβάστε περισσότερα στο www.dinanikolaou.gr.