Ποιο γνώρισμα θα περιμένατε πως έχουν οι ικανοί ηγέτες; Οι πιο προφανείς απαντήσεις σίγουρα θα ήταν δυναμισμός, αποφασιστικότητα και πειθώ.

Παρόλο που όντως τα παραπάνω είναι γνωρίσματα που διαθέτουν πολλοί ηγέτες, πρόσφατη έρευνα του παγκόσμιου οργανισμού συμβούλων επιχειρήσεων PWC και δημοσίευμα του Harvard Business Review υποστηρίζουν πως το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του σύγχρονου ηγέτη είναι η περιέργεια του.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο του Harvard Business Review “…η εποχή του περίεργου ηγέτη, έγκειται λιγότερο στο να έχεις όλες τις απαντήσεις και περισσότερο στο να αναρωτιέσαι και να ρωτάς”.

Ο CEO της τεχνολογικής εταιρείας Dell, Michael Dell, φαίνεται να συμφωνεί με το συγκεκριμένο πόρισμα αφού έχει δηλώσει ”Η περιέργεια μπορεί να εμπνεύσει τους ηγέτες να αναζητούν συνεχώς φρέσκες ιδέες και προσεγγίσεις που είναι αναγκαίες έτσι ώστε να συμβαδίζουν με την αλλαγή και να είναι ένα βήμα μπροστά από τους ανταγωνιστές τους”.

γνώρισμα ηγέτη

Φωτογραφία από σύσκεψη στον Λευκό Οίκο παραμονές της ανακοίνωσης του νέου νομοσχεδίου για την υγεία: ο Barack Obama ακούει προσεκτικά έναν συνεργάτη του

Η περιέργεια έχει ένα ακόμα όφελος στην ικανότητα του ατόμου να ηγηθεί: σημαίνει πως έχει την αυτογνωσία να παραδεχτεί στον εαυτό του πως δεν έχει όλες τις απαντήσεις και την ταπεινότητα, αλλά και αυτοπεποίθηση, να το παραδεχτεί αυτό και στους συνεργάτες του. Με αυτόν τον τρόπο ο ηγέτης εκτός ότι ανακαλύπτει συνεχώς νέες οπτικές γωνίες, και επομένως βρίσκει λύσεις σε απαιτητικά προβλήματα, αποκτά μια ξεχωριστή σχέση με τους συνεργάτες του αφού φανερώνει την επιθυμία του να μάθει από αυτούς.

Και μπορεί ο Βρετανοί να λένε πως “η περιέργεια σκότωσε τη γάτα”, αλλά μπορεί να σε οδηγήσει στο γωνιακό γραφείο 😉