Τίποτα δεν λέει «Καλά Χριστούγεννα» όπως ένα παλιομοδίτικο παιχνίδι μοχθηρίας και κλοπής! Είτε το αποκαλείτε White Elephant είτε Dirty Santa, το παιχνίδι παραμένει στην ίδια μορφή. Δεν είμαστε σίγουροι από πού προήλθε το όνομα “Dirty Santa”, αλλά αναφέρεται στους συμμετέχοντες στο παιχνίδι, τους “Santas”, που κλέβουν τα επιθυμητά δώρα ο ένας από τον άλλο. Σε αντίθεση με το Secret Santa, όπου οι συμμετέχοντες προσπαθούν να μαντέψουν από ποιον προέρχονται τα εξατομικευμένα δώρα τους, το Dirty Santa προσθέτει μια διασκεδαστική, ανταγωνιστική ανατροπή.

Η προέλευση του παιχνιδιού

Μερικοί πιστεύουν ότι η ανταλλαγή δώρων προέρχεται από το Σιάμ (Ταϊλάνδη), όπου ένας πολύ ενοχλημένος βασιλιάς του Σιάμ έδωσε αλμπίνο ελέφαντες σε αυλικούς που τον είχαν αναστατώσει. Επειδή ο ελέφαντας ήταν τόσο σπάνια ράτσα, χρειαζόταν ακριβή φροντίδα, και παρόλο που μπορεί να φαινόταν σαν ένα πολυτελές δώρο, ήταν στην πραγματικότητα ενοχλητικό για τον αυλικό.

Εξ ου και το παιχνίδι του “White Elephant”, το οποίο εξελίχθηκε στο να χαρίζει μη πρακτικά αντικείμενα που δεν απορρίπτονται εύκολα και είναι συχνά αστεία για το κοινό. Ενώ το “White Elephant” είναι ένα κοινό όνομα για αυτό το είδος ανταλλαγής δώρων, το “Dirty Santa” είναι πιο συγκεκριμένο για το Νότο.

Τι το κάνει διασκεδαστικό

Φυσικά, μπορείτε πάντα να συνεισφέρετε με ένα ωραίο νέο δώρο της σειράς, αλλά ο Dirty Santa ή ο White Elephant προσφέρεται για να ολοκληρώσει κάτι που είναι εντελώς απροσδόκητο, ξεκαρδιστικό και μη πρακτικό – όσο πιο άκυρο τόσο το καλύτερο. Μερικά από τα αγαπημένα μας αστεία δώρα περιλαμβάνουν παπούτσια κλόουν, ένα βάζο με πόδια γουρουνιού τουρσί και μια αρχαία, ανατριχιαστική κούκλα Άγιου Βασίλη. Αυτά τα δώρα είναι προφανώς λιγότερο επιθυμητά σε σύγκριση με τις αστείες κάλτσες, τις κούπες καφέ και τα μπλουζάκια, που αναπόφευκτα εμφανίζονται, αλλά σίγουρα θα κάνουν τους πάντες να γελάσουν.

Όπως όλα τα παιχνίδια, το White Elephant έχει μερικούς κανόνες. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες γραμμές δεν είναι πλήρως καθορισμένες – συνήθως, εναπόκειται στον οικοδεσπότη να ορίσει τους επίσημους κανόνες παιχνιδιού.

Πώς να παίξετε το Dirty Santa ή White Elephant

Επιλέξτε ένα όριο σε λεφτά για τα δώρα και ένα θέμα, αν θέλετε

Μερικά από τα αγαπημένα μας θέματα είναι αντικείμενα τοπικής κατασκευής, δώρα που ξεκινούν με ένα συγκεκριμένο γράμμα του αλφαβήτου και δώρα που σχετίζονται με κάτι που έχουν κάνει όλοι οι συμμετέχοντες μαζί. Το παιχνίδι σας δεν χρειάζεται να έχει θέμα, αλλά είναι πάντα καλύτερο να ορίζετε ένα όριο τιμής.

Προσδιορίστε στην πρόσκληση του πάρτι σας να τυλίξετε το δώρο χωρίς ετικέτα

Μια συμβουλή συσκευασίας: Όσο πιο ενδιαφέρουσα είναι η συσκευασία, τόσο περισσότερο ενθουσιασμό υπάρχει για να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο δώρο από νωρίς. Δοκιμάστε να τυλίξετε τη συσκευασία σε πολλές στρώσεις χαρτιού ή κουτιά διαφορετικού μεγέθους για να φαίνεται σαν περίτεχνο δώρο όταν, για παράδειγμα, είναι στην πραγματικότητα ένα τηλεχειριστήριο τηλεόρασης. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τυλίξετε το δώρο για να μοιάζει με ένα διαφορετικό αντικείμενο, όπως μια καρέκλα ή ένα μπουκάλι κρασί.

Επιλέξτε ένα μέρος που θα τοποθετηθούν τα δώρα

Είναι καλύτερο οι επισκέπτες να μην βλέπουν ο ένας τον άλλον να τοποθετεί τα δώρα τους, σε περίπτωση που κάποιος μάθει τι έφερε ένας άλλος καλεσμένος και θέλει να το κλέψει. Βεβαιωθείτε ότι τα προσωπικά σας δώρα δεν βρίσκονται στον ίδιο χώρο, διαφορετικά κάποιος μπορεί να πάει σπίτι με ένα φανταχτερό μπλέντερ που προορίζεται για τη θεία Σούζι.

Πριν ξεκινήσουν, όλοι επιλέγουν έναν αριθμό από ένα βάζο

Τα χαρτιά θα πρέπει να αριθμούνται ένα με τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν. Το άτομο με το #1 ξεκινά το παιχνίδι.

Το παιχνίδι ξεκινά μόλις ο #1 επιλέξει ένα δώρο από το σωρό (μετά από πολλή σκέψη, φυσικά), το ανοίξει και το δείξει σε όλους.

Το άτομο που τράβηξε το #2 πηγαίνει και έχει την επιλογή να κλέψει το δώρο του #1 (γνωστός και ως “Dirty Santa”) ή να διαλέξει ένα διαφορετικό δώρο από τα πολλά. Αυτό συνεχίζεται με κάθε άτομο να έχει την ευκαιρία να κλέψει ή να επιλέξει ένα τυλιγμένο δώρο.

Ένα δώρο μπορεί να κλαπεί όχι περισσότερες από τρεις φορές

Ο οικοδεσπότης θα πρέπει να κρατά έναν απολογισμό για κάθε δώρο και να ανακοινώνει όταν ένα δώρο είναι «νεκρό» και δεν μπορεί πλέον να κλαπεί.

Ένα δώρο μπορεί επίσης να κλαπεί μόνο μία φορά ανά στροφή

Για παράδειγμα, εάν το δώρο του ατόμου #17 κλάπηκε και κλέψουν από το άτομο #5, τότε το άτομο #5 δεν μπορεί να κλέψει το δώρο που ελήφθη από το #17.

Εάν το δώρο σας κλαπεί, δεν μπορείτε να το κλέψετε αμέσως

Μπορείτε να κλέψετε ένα άλλο δώρο ή να επιλέξετε από το σωρό. Προσωπικά, επιλέγουμε όλα τα μυστηριώδη δώρα που δεν έχουν ανοιχτεί, έτσι ώστε όλο το απόθεμα να αποκαλυφθεί νωρίτερα.

Όταν ανοίξουν όλα τα δώρα, το άτομο που τράβηξε το #1 έχει τη δυνατότητα να κλέψει ένα δώρο (καθώς δεν είχε δώρα για να κλέψει αρχικά). Αν επιλέξουν να μην κλέψουν και κρατήσουν το δώρο που έχουν, το παιχνίδι τελείωσε. Αν αποφασίσουν να κλέψουν, τότε το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι να αποφασίσει κάποιος να κρατήσει το δώρο του.

Συμβουλές για τη νίκη

Η μεγαλύτερη συμβουλή μας για τον Dirty Santa είναι να προσέχετε πόσες φορές έχουν κλαπεί τα αγαπημένα σας δώρα, ειδικά αν είστε ο τυχερός που κληροδότησε το νούμερο 1. Θυμηθείτε ότι το κύριο σημείο του Dirty Santa είναι η δημιουργία ευχαρίστησης των γιορτών, επομένως δεν υπάρχει διαμάχη για τους κανόνες. (Δεν θέλετε να βάλετε λάδι στην φωτιά, έτσι δεν είναι;)

Διάβασε επίσης:

Christmas Advent Calendar: 24 μικρές εκπλήξεις μεγάλης αξίας!