Ο Κωνσταντίνος Κανάρης, μια από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ιστορίας, γεννήθηκε την 1η Αυγούστου 1793 στα Ψαρά. Ήταν διάσημος αξιωματικός του ναυτικού και πολιτικός, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στον Ελληνικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ο Κανάρης ήταν γνωστός για τη γενναιότητα, την αποφασιστικότητα και την αγάπη του για την πατρίδα του. Ο ναύαρχος πριν πεθάνει είπε ότι το μόνο που έχει να δώσει στην πατρίδα είναι η καρδιά του. Και αυτό έκανε. Ο Κανάρης πέθανε σε ηλικία 84 ετών από ανακοπή, στις 2 Σεπτεμβρίου 1877.

Ο Κανάρης ζήτησε μετά το θάνατό του να αφαιρεθεί η καρδιά του και να ταφεί στο νησί των Ψαρών, όπου γεννήθηκε. Η καρδιά αφαιρέθηκε και τοποθετήθηκε σε μια ασημένια λάρνακα. Το 1933 μεταφέρθηκε, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Αθηνών, ώστε να μετατραπεί σε προσκύνημα των νεότερων γενεών. Στις πλευρές της λάρνακας είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα τα ονόματα της Χίου και των Ψαρών, του Τσεσμέ και της Αλεξανδρείας. Τόποι που μεγαλούργησε ο ένδοξος θαλασσομάχος. Στο επάνω μέρος στημένο το άγαλμα της Νίκης και στη λήκυθο χαραγμένη η φράση «Χαίρε καρδία ναυάρχου Κανάρη».

Η κληρονομιά του Κανάρη συνεχίζει να εμπνέει τους Έλληνες σήμερα. Η γενναιότητα και ο πατριωτισμός του χρησιμεύουν ως υπενθύμιση των θυσιών που έκαναν όσοι πολέμησαν για την ανεξαρτησία της Ελλάδας. Η καρδιά του Κανάρη παραμένει ένα ισχυρό σύμβολο της αγάπης του για τη χώρα του και της ακλόνητης προσήλωσής του στην ελευθερία της.